Roger Waters: Jag står på Ukrainas dödslista

I en intervju med tidskriften Rolling Stone berättar Roger Waters, medgrundare till rockbandet Pink Floyd, att han står med på en ”dödslista” som stöds av den ukrainska regeringen.

Waters, 79, är ute på turné och passar på att förkunna sin politik. Enligt Rolling Stone inleds hans konserter faktiskt med en uppmaning till publiken att inte ignorera hans åsikter.

– Om du hör till de där som säger ”Jag älskar Pink Floyd men står inte ut med Rogers politiska åsikter”, då kan du hellre packa dig iväg till baren nu direkt. Tack och välkomna till showen, säger han i början av föreställningen.

Enligt Rolling Stone stöder Waters bland annat Palestina och Black Lives Matter, och har talat ut mot högerpolitiker som Viktor Orbán, Jair Bolsonaro och Donald Trump.

Frispråkig artist

Alla hans åsikter är dock inte lika okontroversiella inom artistvärlden som dessa.

Waters har bland annat sagt att Vita hjälmarna i Syrien är ”fejk” – en teori som Rolling Stone hävdar har motbevisats men som i själva verket stöds av en hel del belägg (den intresserade läsaren kan följa länkarna och bilda sig en egen uppfattning).

Waters menar också att vad Rolling Stone kallar ”den syriska oppositionen” har ”fejkat kemvapenangrepp som begåtts av Bashar Al-Assad”, något som enligt Rolling Stone ”ingen trovärdig oberoende expert håller med om”. (Detta är ren lögn från Rolling Stones sida, bör påpekas – åtminstone om man definierar ”trovärdig och oberoende expert” på ett objektivt sätt. Huruvida sagda expert har rätt eller inte har inte Frihetsnytt möjlighet att avgöra, men att påstå att det saknas experter som instämmer i bedömningen är som sagt lögnaktigt.)

Waters har även gjort antisionistiska uttalanden som gjort att han anklagats för antisemitism, trots att han hävdar att han bara är emot Israel och inte judar generellt.

”Vi är de onda”

Nu talar den frispråkige vänsterartisten även ut mot hela medienarrativet att USA är ”de goda” och Ryssland och Kina ”de onda”.

– Vi är de ondaste med en faktor av minst 10 gånger. Vi dödar fler. Vi blandar oss i fler val. Vi, det amerikanska imperiet, gör all denna skit.

När Rolling Stones reporter frågar om inte denna ”faktor av minst 10” riskerar att göra medborgarna i Ukraina upprörda med tanke på alla belägg för ryska krigsförbrytelser, inklusive massgravar, våldtäkter som vapen, beskjutning av humanitära konvojer med mera, hävdar sångaren att alltsammans bara är påhitt.

– Du har sett detta i vad jag just beskrivit som västpropaganda. Det är den andra sidan av att säga rysk propaganda; ryssarna blandade sig i vårt val; ryssarna gjorde det där. Det är bara lögner, lögner, lögner, lögner.

Står med på dödslista”

– Glöm inte att jag står med på en dödslista som stöds av den ukrainska regeringen. Jag står på den jävla listan, och de har nyligen dödat människor… Men när de dödat dig skriver de ”likviderad” på din bild. Tja, jag är på en av de jävla bilderna, säger Waters.

Rolling Stone konstaterar att Roger Waters påstående inte är helt sant men inte heller direkt felaktigt. Tidningen fyller dock i med obevisade påståenden som att listan ifråga drivs av en ”högerextrem grupp”, vilket Newsweek påpekar i en – så vitt Frihetsnytt kunnat finna, korrekt – faktakoll av Rolling Stones artikel.

Att Waters står med på listan är obestridligt – här är sidan.

Det kan också konstateras att FN, G7, EU samt den tyska regeringen upprepade gånger bett Ukraina att ta ner listan, vilket man dock vägrat.

Att kalla den en ”dödslista” är dock att ta i, som Newsweek påpekar. Snarare handlar det om en inofficiell ”fiendelista” som omfattar omkring 200 000 individer vilka av olika orsaker anses fientliga gentemot Ukraina. Så vitt känt har ingen utlänning mördats för att han eller hon satts upp på listan. Däremot har ett antal ukrainska medborgare avrättats eller lönnmördats som ”kollaboratörer” efter att de på olika sätt hjälpt den ryska ockupationen.

En intressant detalj, som kanske vittnar om vänsterliberalers förvirring ifråga om Ukraina, är Rolling Stones påstående att listan drivs av ”högerextremister” när den i själva verket drivs av en NGO och politiker som i Ukraina räknas till den politiska mittfåran, som Georgiy Tuka och Anton Herasjtjenko. För att det ska bli logiskt att kalla dessa ”högerextrema” måste man acceptera det ryska narrativet att Ukraina egentligen styrs av ”nazister” — vilket Rolling Stone uppenbarligen inte gör i övrigt.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter