onsdag, 28 september, 2022

Rubeln på tvåårshögsta mot euron

Rubeln har återhämtat sig helt efter sanktionerna mot Ryssland och är nu uppe på sitt högsta värde gentemot euron på två år. Utvecklingen går helt tvärtemot vad svenska ekonomer förutspådde efter invasionen av Ukraina i slutet av februari.

Medan Ryssland har haft mindre militära framgångar i Ukraina än de flesta bedömare trott vid krigets inledning, förhåller det sig tvärtom med landets ekonomiska styrka – den ryska ekonomin har visat sig betydligt mer robust än många trott. Omedelbart efter den ryska invasionen av Ukraina förutspådde exempelvis Teknikföretagens chefsekonom Mats Kinnwall och en av hans kollegor att den ryska ekonomin riskerade att kollapsa. Man kallade Ryssland en ”ekonomisk lilleputt” och skrev samtidigt att sanktionerna skulle få ”knappt märkbar effekt” på EU. Vidare frågade man sig om kineserna inte har något samvete eftersom de inte bojkottar Ryssland.

Andra förutspådde att rubeln skulle bli ”värdelös” – även vissa ryssar. Alec Shevrin, vd på en investeringsbank i Moskva, uppgav för Business Insider den 24 mars att han köpt en splitter ny Lexus som han inte behövde därför att han trodde att valutan skulle fortsätta att rasa.

”Genialisk politik”

Istället har alltså rubeln återhämtat sig rejält, något som förvånat många västerländska analytiker. Enligt många bedömare är orsaken till rubelns snabba återhämtning att Ryssland dels knutit rubelns pris till guldpriset, dels att man krävt betalt i rubel för att sälja rysk gas, olja och andra viktiga exportprodukter.
– Jag avskyr att säga det, men vad ryssarna gjorde är genialiskt, sade före detta bankchefen Jack Bouroudjian, till finanstidningen Forbes den 2 maj.
Sedan dess har rubeln stigit ännu mer och är nu värd betydligt mer än den var före invasionen av Ukraina – den högsta nivån gentemot euron på två år

Imorse gick emellertid rubeln ner 0,7%. Enligt Reuters beror detta på att Ryssland nu har börjat ta bort de valutarestriktioner som infördes i samband med krigsutbrottet.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar