Rumäniens regering får smäll på fingrarna av rätten

Domstol säger att regeringen handlat olagligt under ”pandemin”

Det var olagligt av den rumänska regeringen att förlänga beredskapstillståndet under den så kallade pandemin samt att underlätta inträde för människor med vaccinbevis till olika offentliga evenemang, beslutar Kassationsdomstolen.

Den högsta juridiska instansen Kassationsdomstolen i Rumänien beslöt den 16 november att beredskapstillståndet under pandemin förlängdes olagligen och att det också var olagligt att underlätta tillträdet till olika offentliga evenemang på grundval av vaccinationsbevis.

Beslutet från Kassationsdomstolen är slutgiltigt och den rumänska regeringens överklagande av domen från Bukarest Appellationsdomstol den 3 december 2021, avslogs därmed.

Kränker grundläggande rättigheter

Med anledning av ogiltigförklaringen av regeringens överklagande konstaterade domaren i appellationsdomstolen i Bukarest att restriktionerna inte bara är överdrivna och diskriminerande mot ovaccinerade rumänska medborgare, utan även påverkar själva existensen av grundläggande rättigheter och friheter.

Efter offentliggörandet av domstolens beslut kan både fysiska och juridiska personer som har lidit skada till följd av beslutet, väcka talan i domstol om materiell och moralisk skada, enligt Luju.ro.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter