Rumble segrade över statens censurlag

Nätplattformen och YouTube-ersättaren Rumble vinner striden mot staten New Yorks lag om censur på nätet. Lagen skulle tvinga sociala medier att censurera användarnas grundlagsskyddade yttrandefrihet, men nu blockeras lagen av en domare i New York. Det är en stor seger för det fria ordet!

Som vanligt försökte systemet, denna gång i form av staten New York, genom att påstå att de vill få bort ”hatiskt innehåll” från nätet, att införa en lag som skulle tvinga sociala medier att censurera sina användares inlägg. Rumble uttryckte vid stämningstillfället i slutet av förra året att det egentligen handlar om yttranden som staten inte gillar, vilket Frihetsnytt skrivit om tidigare.

Lagstiftningspaketet, var guvernör Kathy Hochuls försök att tvinga fram moderering av innehåll med oklara termer som ”hat”.

Rumble vägrar censur och tog genast strid mot staten

Men till skillnad från andra plattformar som YouTube, Google, Facebook med flera, köpte inte den yttrandefrihetsförespråkande videoplattformen Rumble det skabrösa förslaget utan vände sig till domstol. Tillsammans med FIRE, Foundation for Individual Rights and Expression, stämde de staten New York för att lagen bryter mot det första tillägget i konstitutionen – nämligen det som reglerar yttrandefriheten.

På tisdagen blockerade domaren Andrew L. Carter Jr. lagen med motiveringen ”Tal som förnedrar på grund av ras, etnicitet, kön, religion, ålder, funktionshinder eller någon annan liknande orsak är hatiskt, men det stoltaste skrytet i vår rättspraxis om yttrandefrihet är att vi skyddar friheten att uttrycka ”den tanke som vi hatar””.

Naturligtvis kunde domstolen ändå inte kan avhålla sig från att skriva folket på näsan om vad som är rätt och fel åsikter.

Rumbles vd glad som en lärka

Efter att beskedet kommit var Rumbles vd Chris Pavlovski synbarligen glad som en lärka och dessutom stolt över sitt juridiska team.
”Grundlagsfäderna skulle vara stolta i dag”, twittrade han i natt svensk tid. ”Rumbles juridiska team är på en extra nivå av fantastiskt, man kan inte nog säga detta.”

Rumbles vd Chris Pavlovski twittrar glatt efter vinsten mot staten New York

Rumble har som plattform rönt stora framgångar under den korta tid de har funnits, vilket är ett tydligt bevis på att människor mer och mer skyr plattformar som censurerar innehåll och, vad värre är, undanhåller oss sanningar.

När den franska regeringen krävde censur från Rumble fick de kalla handen, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Flera stora profiler väljer också Rumble istället för de stats- och finanselitkontrollerade alternativen. Bland andra Donald Trump Jr och UFC-grundaren Dana White.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter