Rumble stämmer staten New York över censurlagstiftning

Den starkt växande videoplattformen slår tillbaka mot censurstaten

Den populära plattformen Rumble, med yttrandefriheten som sitt fokus, stämmer nu staten New York för dess nya lag om censur av sociala medier. Rumble hävdar att lagen egentligen riktar sig mot yttranden som staten inte gillar.

Den populära videoplattformen Rumble har lämnat in en stämning till staten New Yorks justitieminister Letitia James angående en censurlag gällande sociala medier, som enligt dem skulle tvinga plattformar att censurera användares grundlagsskyddade yttranden, rapporterar Reclaim the Net.

”Lagen har titeln ’Sociala medienätverk; hatiskt beteende förbjudet’, men den riktar sig i själva verket mot tal som staten inte gillar – även om talet är fullt ut skyddat av det första tillägget”, säger FIRE – den ideella organisationen Foundation for Individual Rights and Expression, som företräder Rumble.

Tvingar plattformar att begränsa yttrandefriheten

Lagen tvingar internetplattformar att publicera en policy som beskriver hur de kommer att reagera på inlägg som anses ”förtala, förödmjuka eller uppmana till våld” baserat på skyddade grupper som religion, kön eller ras. Dock definieras inte begreppen, som så ofta är fallet med censurlagar.

FIRE menar att ”lagen blir ”helt subjektiv” i och med att den skulle kunna rikta in sig på ett brett spektrum av yttranden som skyddas av det första grundlagstillägget, exempelvis ”en komikers blogginlägg som ’förtalar’ män genom att håna könsstereotyper” samt de flesta kommentarer på nästan alla webbplatser ”som av någon, någonstans, vid någon tidpunkt, skulle kunna betraktas som ’förödmjukande’ eller ’förtalande’ av en grupp på grund av till exempel religion, kön eller ras”.

Plattformarna tvingas dessutom skapa ett system för att klaga på det de kallar hatiskt innehåll och att svara direkt på klagomålen. Vägrar man följa reglerna riskerar man böter på upp till 1 000 dollar per överträdelse.

I morgon, den 3 december ska lagen träda i kraft.

Staten New York driver på för mer censur

Denna lag är ett av flera försök från New York att inskränka den grundlagsskyddade yttrandefriheten. Staten har även velat förbjuda delning av videoklipp om våldsbrott på nätet, förbjuda könsrelaterat språk i lagen och tillåta tjänstemän att stämma plattformar som misstänks bidra till spridning av det de kallar felaktig information.

Populära Rumble tänker inte tysta sina användare

Nu har de dock stött på rejält motstånd från den enormt populära plattformen Rumble, som gått från att ha varit relativt okänd innan den så kallade pandemin, till att bli en välbesökt videoplattform för sanningssökare och yttrandefrihetsvänner världen över. Rumbles omsättning ökade med 430 procent det senaste året.

På Rumble finns inga regler mot så kallad felaktig information, vilket innebär att användarna fritt kan uttrycka sina åsikter utan att oroa sig för att bli censurerade.

VD:n Chris Pavlovski, säger att ”Rumble kommer alltid att hylla friheten och stödja kreativt oberoende, så jag är glad över att samarbeta med FIRE för att hjälpa till att skydda lagliga uttryck på nätet.”

Glad Twittrare jublar över stämningen.
VD:n Chris Pavlovski svarar att han ska kämpa stenhårt för Rumbles uppdrag.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter