Ruth och Myrdal: Pressfriheten borta genom ny spionerilag

Vid den årliga ”pressfrihetens dag” i Stockholm lyste pressens anställda med sin frånvaro. En av DN:s tidigare chefredaktörer tordes delta – eftersom han är pensionerad. Fokus var på de nya lagar som syftar till att hålla allmänheten ovetande om statens och USA:s massmord och gemensamma skumraskaffärer.

På demonstrationen för pressfriheten 3/5 krävde talarna att Wikileaks grundare Julian Assange skulle friges. Trakasserierna mot Assange började när Wikileaks publicerade bland annat en film från förarsätet på en amerikansk attackhelikopter som ägnade sig åt att skjuta prick på fotgängare i Iraks huvudstad Bagdad.

Arne Ruth, mångårig chefsredaktör på Dagens Nyheter, inledde med att belysa grundproblemet i Assangefrågan – USA:s anspråk på att kunna bestraffa andra länders medborgare.

Amerikansk lag gör dig till brottsling i USA, oavsett var du är medborgare och oavsett om du någonsin satt din fot i landet.

Julian Assanges så kallade brott var att han fick verifierad kunskap om USA:s mordiska förehavanden i USA och Afghanistan. Information som han inte, av fruktan för USA, höll tyst med.

Tack vare att Assange gjorde bevismaterialet tillgängligt för hela världen på Wikileaks, fick vi alla som var intresserade veta exakt vad som hänt. Ingen journalist behövdes för att bedöma och sila och linda in nyheterna åt oss – en sådan här direktkontakt med fakta är något som aldrig tidigare funnits, fortsatte den pensionerade chefsredaktören.

Medial uppslutning mot grävande journalist

I Sverige har det offentliga samhällslivet inklusive journalisterna slutit upp bakom USA, mot Julian Assange. Med vänsterextrema Expo i spetsen har mediakoncernerna presenterat medborgarjournalisten Julian Assange som allt ifrån antisemit till en simpel sexbrottsling.

Upphovet till hela historien, nämligen att världens största militärmakt mördar människor för skojs skull i länder som de ockuperat, för att sedan kräva att alla andra ska hålla tyst om saken, har inte intresserat våra liberala nyhetskoncerner.

Sverige är det land i världen som inte ens haft en ansats till en offentlig diskussion om principfrågorna, förklarade Ruth.

Den före detta chefsredaktören för Dagens Nyheter, Arne Ruth, konstaterar att pressfriheten avskaffats utan debatt. Foto stillbild.

Nya farliga gummiparagrafer

Arne Ruth anser inte att det som hänt hittills på grund av de amerikanska lagarna är det allvarligaste. Det som kommer att hända i framtiden blir ännu värre, menar publicisten och läser högt ur ett lagförslag som nyligen antagits av riksdagen under största möjliga tystnad.

Redan 2017 började arbetet med att skapa förhållanden i Sverige som är ännu mer godtyckliga än de i USA. Utredningen Förstärkt skydd för uppgifter av betydelse för ett internationellt samarbete för fred och säkerhet som Sverige deltar i, SOU 2017:70 klubbades igenom som lag i november 2022. Endast MP och V röstade emot.

Numera får vi inte förnärma en stat som Sverige har förbindelser med, vi får inte säga vad vi vill om hur internationella organisationer fungerar, förklarar Arne Ruth. ”Därför ser jag att den här svenska lagen går hand i hand med den amerikanska lagen som drabbade Julian Assange.

Eva Myrdal rasar mot spionerilagen

Legendariske vänsterdebattören Jan Myrdals dotter Eva Myrdal höll ett piggt anförande, där hon påpekade hur tystade de svenska journalisterna var redan innan den så kallade Lagen om utlandsspioneri trädde i kraft.

Inför riksdagsbeslutet var det svårt att hitta några kritiska artiklar eller någon offentlig debatt, trots att det rörde sig om upphävandet av väsentliga delar av den svenska pressfriheten. Myrdal är kritisk:

Lagen är till för att vi, som betalar för både domstolar och riksdagsledamöter och generaler och soldater, inte ska få kännedom om krigshandlingar och krigsplaner om detta kan irritera makthavare, offentliga eller sekreta, i Förenta Staterna eller övriga Natoländer.

Enligt Eva Myrdal gäller detta inte bara livet för journalister, utan även för oss själva och våra barn och barnbarn.

För vems intressen ska vi nu dö med vapen i hand? För vems intressen ska vi döda medmänniskor och i vilket krig ska vi dö som civilister?

Eva Myrdal påpekar också att lagens anda, att väljarna ska veta så lite som möjligt, har varit gällande sedan länge. Sverige har under årtionden varit aktivt i USA:s krigsinsats i Afghanistan, en ockupation där svenskarna enligt uppgifter från Försvarets hemsida varit inblandade i en lång rad strider.

Regeringen informerade under åren riksdagen mycket sparsamt. Man talade om en ”befolkningscentrerad strategi” som man påstod sig bedriva tillsammans med amerikanerna. I svensk press har man fått intrycket att soldaterna huvudsakligen ägnade sig åt samtalsterapi och sällskapsspel tillsammans med lokalbefolkningen, vars tacksamhet var mer eller mindre oändlig.

Eva Myrdal gav exempel från Danmark och Finland hur människor fängslas för att ha sagt sanningen om vad skattepengarna använts till. Foto stillbild.

Att slå ner uppror utan att det märks

Amerikanerna har emellertid varit mer ärliga om de gemensamma förehavandena. Det var helt enkelt upprorsbekämpning som var truppernas uppgift – ofta med nattliga räder i hem hos afghaner som av någon anledning misstänktes för att sympatisera med den fördrivna Talibanregeringen.

Det enda resultatet av denna ”counterinsurgency strategy” (COINS) blev att landets befolkning anslöt sig till upprorsmännen i ett sådant antal att både amerikaner och svenskar tvingades lämna landet i alla hast i början av 2022.

Men vad svenskarna därnere hållit på med för USA:s räkning fick inte ens riksdagens ledamöter veta – och de krävde inte heller att få veta något. Eva Myrdal är kritisk till alla de riksdagsledamöter som, eftersom de kände på sig att det är föga gynnsamt för karriären att irritera USA, inte ställde några frågor.

Nu gäller det Sverige, och här har vi mandat. Vi svenskar har rätt att oss själva beskatta och att veta hur skattekronorna fördelas. Men om man frågar vänsterpartisten Hanna Gunnarsson eller moderaten Jörgen Berglund i Försvarsutskottet är det inte något problem att Försvarsutskottet inte får information från Försvaret om krigshandlingar för USA eller underrättelsesamarbete med denna stat. Inte ett problem för dessa personer, som lyfter väl tilltagna riksdagsarvoden för att bevaka dessa frågor för väljarnas räkning.

Hänsynsfulla åklagare

I Danmark är en likande lag redan gällande. En dansk officer och en dansk politiker avslöjade för en tid sedan att amerikanska National Security Agency (NSA) får hjälp av den danska underrättelsetjänsten för att spionera på Sverige elektroniskt. Det handlar om svenskarnas e-post och andra elektroniska meddelanden.

De båda är nu åtalade och hotas av fyra respektive 12 års fängelse. Eva Myrdal konstaterar att allt tystas ner och berättar om häpnadsväckande detaljer.

De åtalade har begärt en rättegång med öppna dörrar. Åklagarmyndigheten har då meddelat att man kommer att lägga ner åtalet ”av hänsyn till främmande makt” om denna begäran går igenom.

Myrdal pekade också på Finland – nu i januari dömdes två journalister för att ha publicerat fakta från öppna källor, om hur deras motsvarighet till FRA-lagen fungerar i praktiken. Försvarsmakten och riksåklagaren i Finland anser nämligen att publiceringen ”skadat deras anseende”. Åklagaren ville även ta in opublicerade artiklar som bevismedel i åtalet.

Eva Myrdal avslutade med att konstatera att detta är en fråga för alla, inte bara för journalister.

Vi låter oss inte tystas! Frige Julian Assange!

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

  1. Heder åt Ruth och åt Myrdal som belyser konsekvenserna av den nya lag som riksdagsledamöterna så lydigt röstade igenom, dvs de som var tillåtna att rösta. Sveriges är allt mer en skendemokrati genom alla dessa teknikaliteter som man allt oftare praktiserar. Samtliga ledamöter i kammaren borde skämmas för sin del i detta spektakel. Ni bör alla ansvar för bygget av en totalitär regim.

    • En skamfläck är behandlingen av Julian Assange, inte minst av de två ”våldtagna” svenskorna (Anna Ardin, aktivist, Diakon, Sosse, en av dem) och den kvinnliga åklagaren drev detta ovärdiga mål som slutade i – ingenting (annat än dålig eftersmak).

      Regering och riksdag avskärmar sig mer och mer från folket. Märkliga och obskyra beslut utan insyn. Varför tar inte Magdalena upp detta i sin iver att skydda demokratin? Eller – är det bara sosselotteriet som gäller demokratiska frågor?

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter