Rykten sprids: har Salwan Momika hittats död?

Koranbrännaren Salwan Momika lämnade Sverige för Norge. Nu sprides rykten om att han är död. Vad är sant och vad är falskt?

Det var under den föregående veckan som den irakiske islamkritikerna Salwan Momika beslöt sig för att lämna Sverige och söka asyl i Norge. Orsaken var att migrationsdomstolen gett bifall åt ett beslut från migrationsverket om att utvisa honom.

”Hittad död”

Under tisdagen började det spridas påståenden om att han påträffats död i Norge. Det är framförallt tidningar från Mellanöstern och Indien, däribland The Economic Times (som efter The Wall Street Journal räknas som världens mest lästa engelskspråkiga affärstidning), som uppmärksammat ryktena.

Det är oklart vad uppgifterna baseras på, men det ska röra sig om inlägg i sociala medier. X-kontot RadioGenoa skriver i ett inlägg att de som gått ut med hans död ska ha raderat sina inlägg och att man avvaktar vidare information.

Den arabiskspråkiga tidningen al-Mashhad skriver att uppgifterna inte bekräftats, men påtalar att Momika inte har gjort några uppdateringar på bland annat X de senaste dagarna.

Polisen: ”Inget vi fått uppgift om”

Enligt norska Document säger polisen i Norge att uppgifterna inte stämmer.

– Polisens immigrationsenhet (PU) känner inte till att någon med ovanstående namn har avlidit i Norge nyligen, säger polisens kommunikationsavdelning till Document.

Även polisen i huvudstaden Oslo säger att uppgifterna är felaktiga.

Enligt 6sedici ska det ha förekommit försök att uppdatera Momikas Wikipedia-sida med dödsdatumet 1 april. Det har gjort att många tror att det rör sig om ett makabert aprilskämt.

Frihetsnytt kommer att följa ärendet och uppdaterar när vi fått bekräftelse om Momika är död eller fortfarande lever.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Allt sedan spektaklet med Momika började har jag aldrig uteslutit att
  han kan vara en underrättelseagent från någon större organisation
  som CIA, MI6, eller Mossad. När det är dags att försvinna är ju död det
  viktiigaste kortet att spela med. Han har aldrig behövt någon asylstatus.
  Ett bra sätt att få bort honom från världsarenan vilket också innebär
  att han är en falskspelare redan från början.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter