Rysk cyberattack mot Litauen blev hämnden för Kaliningrad

Stor rysk cyberattack riktas mot Litauens nätverksinfrastruktur en vecka efter transitförbudet mot Kaliningrad infördes

Den ryskkopplade hackergruppen Killnet genomförde en massiv cyberattack mot litauiska myndigheter och företag på måndagen, efter att Vilnius tog det drastiska beslutet att förbjuda landtransport av ryska varor, däribland transport av stål och järnmetaller till exklaven Kaliningrad.

Litauens nationella cybersäkerhetscentrum rapporterade en massiv DDoS-attack på det säkra nätverket av statlig information, statliga webbplatser och privata företag i landet. Som ett resultat av detta har portalerna blivit otillgängliga och arbete pågår för att återställa dem. Cybersäkerhetscentret varnar för att cyberattacker kan bli ännu starkare de kommande dagarna, särskilt inom områdena transport, energi och finans. Risken för hackergruppen att kräver lösensummor har också ökat.

Enligt den litauiska TV3 slogs nätinfrastrukturen till landets utrikesministerium, inrikesministerium, försvarsministerium och justitieministerium samt resurserna till Litauens statliga skatteinspektion.

Det är ännu oklart om ”Killnet”-gruppen är direkt knuten till den ryska staten eller underrättelsetjänster. I ett uttalande på Telegram-kanalen i fredags uttalade Killnet uttryckligen att deras mål var att tvinga Litauen att ”omedelbart återkalla sitt beslut att förbjuda transitering av ryska varor från Kaliningrad-regionen till Ryssland.”

Konsekvenser för Litauen

Rapporterna indikerar att Killnet för två dagar sedan publicerade en tidig varning om en förestående cyberattack, som sa till Litauen att avbryta sitt transitförbud mot ryska varor samtidigt som de ställde ett ultimatum. Samtidigt har ryska regeringstjänstemän fortsatt att fördöma EU:s ”oöverträffade” drag mot Kaliningrad och sagt att det strider mot historiska fördrag och avtal. Nikolai Patrushev, sekreterare för det ryska säkerhetsrådet, reste nyligen till Kaliningrad, där han kritiserade Litauen och EU:s agerande som ”oöverträffat politiskt, informativt och ekonomiskt tryck från väst”:

– På förslag av västländer, i strid med normerna och principerna i internationell rätt, transitering genom dess territorium till Kaliningrad-regionen av en stor grupp varor. Det här exemplet visar att man inte bara kan lita på västerlandets muntliga uttalanden, utan även på skriftliga. Ryssland kommer säkerligen att reagera på sådana fientliga handlingar. Lämpliga åtgärder utarbetas i ett interdepartementalt format och kommer att vidtas inom en snar framtid. Deras konsekvenser kommer att ha en allvarlig negativ inverkan på Litauens befolkning, meddelar Patrushev vid sitt besök i exklaven.

EU:s utrikesminister Josep Borrell sa att EU skulle se över de juridiska aspekterna av EU-kommissionens sanktionsriktlinjer, som Litauens hänvisar till att transitförbudet till Kaliningrad har som grund.Sannolikt kommer detta bara att stärka USA:s och NATO:s cybersäkerhetsbistånd och försvarsåtgärder till Vilnius. Redan före den ryska invasionen av Ukraina fanns det rapporter om att USA har förstärkt de regionala allierades cyberförsvar.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter