tisdag, 27 september, 2022

Rysk minister: legaliseringen av Bitcoin kommer ”förr eller senare”

Rysslands legalisering av Bitcoin är en tidsfråga enligt landets industri- och handelsminister

Strax innan Rysslands militära ingripande i Ukraina den 24 februari lade det ryska finansministeriet in lagförslag som krockade med centralbankens krav på ett generellt förbud mot kryptovalutor.
– Ryssland kommer förr eller senare att legalisera Bitcoin och andra kryptovalutor som betalningsmedel, sade industri- och handelsminister Denis Manturov på onsdagen och antydde att regeringen och centralbanken kan lösa sina meningsskiljaktigheter.

Både statliga och fria kryptovalutor

Den ryska centralbanken har, likt sin svenska motsvarighet lagt fram planer på att ge ut en egen digital rubel. Men när det gäller privata kryptovalutor har den ryska regeringen tills nyligen haft en globalistisk inställning och argumenterat som om bitcoin väsentligen används för penningtvätt och finansiering av terrorism. Centralbankens chef, Elvira Nabiullina, har försökt förbjuda handel i kryptovalutor, trots att dessa står för transaktioner till ett värde av cirka 50 miljarder kronor per år i Ryssland. Med hänvisning till risker för finansiell instabilitet från det ökande antalet kryptotransaktioner anförde andra centralbankstjänstemän förra året att de inte såg utrymme för kryptovaluta att användas på den ryska finansmarknaden.

Denis Manturov å den ryska regeringens sida säger att reglerna för användningen av kryptovalutor i första hand ska skötas av centralbanken och därefter av regeringen, men ser däremot ljust på dessa framtidsplaner. ”Frågan är, när detta händer, hur det kommer att regleras, nu när centralbanken och regeringen aktivt arbetar med det. Men alla tenderar att förstå att… förr eller senare kommer detta att implementeras, i en eller annat form” avslutar handelsministern.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:34

Nyhetssändning 26 september

EU: Allt fler vill slopa sanktionerna