Rysk minister varnar Sverige: ”Direkt konfrontation”

Rysslands vice utrikesminister varnar Sverige för att skicka stridsplanet Jas 39 Gripen till Ukraina. Han säger att det vore en väg mot ”direkt konfrontation”

Sedan kriget i Ukraina började för lite mer än ett år sedan har västvärlden aktivt ökat sitt stöd till Ukraina. Stödet har både ökat i omfattning gällande pengar men även i hur avancerade vapen som skickas.

Stridsvagn 122
Stridsvagn 122. Foto: Wikipedia/ Jorchr

För inte så länge sedan var det otänkbart att skicka stridsvagnar till Ukraina, men för ungefär en månad sedan beslutade flera europeiska länder att ge stridsvagnar till Ukraina.

Regeringen meddelade den 24 februari att Sverige är ett av dessa länder och avser att skicka 10 stycken stridsvagnar av modell Leopard 2 (stridsvagn 122).

Ryssland har ända sedan starten av kriget varnat för att andra länder ska lägga sig i konflikten men framförallt för att de ska skicka avancerade och tunga vapensystem.

Jas 39 Gripen kan leda till direkt konfrontation

Rysslands vice utrikesminister, Sergej Ryabkov, deltog på en pressträff i Genéve under gårdagen, torsdagen den 2 mars. SvD bevakade pressträffen.

På pressträffen ställdes frågan hur Ryssland skulle agera om stridsplan, exempelvis svenska Jas 39 Gripen, från väst sändes till Ukraina.

– Att skicka alltmer dödliga vapen, framförallt stridsplan, är en direkt väg mot ökad konfrontation mellan Ryssland och Nato, säger Ryabkov enligt SvD.

– Vi varnar verkligen för detta, fortsätter Ryabkov. De som förespråkar att sända stridsplan till Ukraina bör tänka sig för noggrant.

Jas 39 Gripen
Jas 39 Gripen. Foto: Wikipedia/ slezo

Svenskt Natomedlemskap gör inte Sverige säkert

Sveriges medlemsansökan till krigsalliansen Nato är något som Ryssland varnat för tidigare. Redan i mars förra året varnade Ryssland för att ett svenskt medlemskap i Nato skulle få ”allvarliga militärpolitiska konsekvenser”.

På pressträffen togs den svenska ansökan åter upp på tal och den ryske vice utrikesministern tydliggjorde att Sverige inte kommer att bli säkrare med ett medlemskap och att Ryssland kommer att bejaka sin egen säkerhet.

– Kanske tror människor och politiker i Sverige att säkerheten i ert land kommer att förbättras med ett Natomedlemskap, säger Ryabkov. Men det kommer att bli tvärtom.

– Och Ryssland kommer definitivt att vidta motåtgärder i detta läge för att försäkra vår egen säkerhet, fortsätter Ryabkov.

Natomedlemskapet har blivit ifrågasatt tidigare

Ett Natomedlemskap skyddar inte heller nödvändigtvis Sverige bättre än om landet vore alliansfritt, då det geografiska läget som Sverige besitter ger Sverige en ”buffert-zon” mot Ryssland, tack vare grannländerna Estland, Lettland, Litauen och Finland.

Eftersom Estland, Lettland och Litauen redan är Natomedlemmar skulle en enskild invasion eller ett väpnat angrepp mot Sverige vara i stort sett omöjligt att genomföra utan att dra med Nato i konflikten, oavsett medlemskap eller inte.

Sverige utsätts för ”gråzonsproblematik”

Däremot ökar ett Natomedlemskap risken för Sverige att utsättas för en ”gråzonsproblematik”. Cyberattacker, sabotage och psykologisk krigföring är idag en stor del av modern krigföring.

Dessa olika tillvägagångssätt gör det möjligt för ett angripande land att påverka och manipulera länder man är i konflikt med utan att behöva avslöja sig själv som angriparen.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter