Rysk missil i Polen toppar nyhetsmorgonen

En förmodat rysk missil har träffat Polen och dödat två personer. Världspressen spekulerar om vad som inträffat och Polen förväntas kalla till en formell Nato-konsultation. Ryssland säger att missilen, om det nu var en, inte var deras. Möjligheterna är flera.

Morgonekot 0600 för fram spekulationer om att missilen kan ha kommit från Vitryssland samt att den kan ha felnavigerat eller blivit felprogrammerad av misstag. Samtidigt säger ryska talesmän att alltihop är påhittat från Väst för att provocera fram stöd för yttterligare vapensändningar till kriget om de fyra utbrytarrepublikerna i östra Ukraina.

Provokation från Ryssland?

Militära bedömare menar att det kan ligga i Rysslands intresse att ge Polen en symbolisk näsbränna eller åtminstone föra tankarna till vad Polens starkt Rysslandsfientliga utrikespolitik kan leda till. I ett atomkrig mellan supermakterna torde Rysslands närmast belägna, kärnvapenbestyckade fiendeländer få prioritet när det gäller insättning av de förödande stridsmedlen. Detta är en självklarhet som inte kommit fram i den svenska Natodebatten – i den mån någon sådan debatt har förekommit.

Om sprängningen faktistk var planerad av Ryssland, med syftet var att demonstrera för västvärlden att USA:s och Natos aggresiva inblandning i Rysslands närmaste intressesfär kan leda till att inte bara ukrainare och ryssar dör utan även de egna väljarna, har man lyckats. President Joe Biden, som aldrig tidigare varit sen att rikta sitt anklagande pekfinger mot ”Putin” fann plötsligt igårkväll skäl att påpeka att det möjligen inte var Ryssland som låg bakom explosionen. Enligt Aftonbladet säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att det är viktigt att alla fakta kommer fram innan man drar några förhastade slutsatser – en diametralt motsatt inställning mot den han hade efter massakern på Maidan-torget 2014 och morden i den ukrainska byn Butja i våras.

Att ryska tjänstemän nekar till inblandning ligger i sakens natur i och med att alla inte gärna kan veta om missilen var en medveten provokation eller inte. Vid övningarna vid Ukrainas gräns strax före krigsutbrottet i februari nekade mediekanalen RT hånfullt till den amerikanska underrättelsetjänstens anklagelser om att Ryssland planerade ett överfall mot Ukraina.

En enskild provokatör?

Ryssar är kända för att av naturen göra så lite som möjligt utan order uppifrån. Att en enskild lägre befälhavare skulle ha ställt till med det hela avsiktligt ter sig mest osannolikt av alla teorier. Att president Vladimir Putin ska ha beordrat detta genom hela kommandokedjan ter sig mer möjligt men långt ifrån självklart. Hans personliga ansvar i det osannolika fall att det hela hade lett till en eskalation hade varit mycket tungt jämfört med den ganska begränsade vinsten enligt ovan. Att en missil avskjutits mot Polen av Ukraina är den teori som förs fram som sannolik av Aftonbladet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter