måndag, 26 september, 2022

Rysk rubel toppar globala valutor 2022 trots sanktioner

Ryssland har lyckats stärka sin valuta trots västmakternas sanktioner och krigets kostnader

Den ryska rubeln har förvandlats till den starkaste valutan på de globala finansmarknaderna, trots att landet drabbats av förödande ekonomiska sanktioner och finansiella restriktioner. Hittills i år har rubeln stärkts med cirka 14 procent mot den amerikanska dollarn. Sedan mitten av mars, då den nådde botten mot den amerikanska dollarn, har rubeln stärkts med mer än 115 procent.

Men rubelns rally tog en paus på torsdagen efter att centralbanken drog avtryckaren på sin tredje räntesänkning på lite mer än en månad. Rysslands centralbank sänkte sin referensränta från 14 procent till 11 procent, vilket gjorde det mindre attraktivt att hålla rubel. Beslutet var högre än ekonomernas förväntningar på två procentenheter.

Chefen för centralbanken Elvira Nabiullina avslöjade att hon tror att fler räntesänkningar kan ske vid framtida möten och varnade att ”de kommande kvartalen inte kommer att bli lätta.” Moskva har sett uppmuntrande tecken i den senaste inflationsstatistiken, vilket gör det möjligt för centralbanken att varva ner sin aggressiva åtstramning av penningpolitiken.

Stram kapitalkontroll räddade rubeln kortsiktigt

Tjänstemän har också försökt bromsa rubelns enorma vinster genom att lätta på kapitalkontrollerna, men dessa ansträngningar har hittills inte lyckats uppnå sitt mål. I början av den militära konflikten med Ukraina vidtog Ryssland en rad åtgärder för att stödja rubeln, inklusive kapitalkontroller som förhindrade försäljning av tillgångar, guldköp efter två års uppehåll och tvingade företag att köpa rubel. Nu när rubeln är en av de starkaste världsvalutorna kan ryska tjänstemän ha gjort för mycket för att stabilisera valutan.

Vanligtvis är en starkare valuta bra för en ekonomi eftersom den kan hjälpa till att bekämpa inflationen och öka landets köpkraft, vilket gör det billigare att köpa utländska varor. Men eftersom Ryssland som en följd av västerländska sanktioner är utestängt från viktig internationell handel är den ryska inköpsförmågan begränsad.

Samtidigt är marknadsanalytiker osäkra på om denna strategi kommer att räcka för att bromsa rubelns acceleration eftersom mycket av valutans rörelse nu är beroende av handelsbalansen, där kravet på betalningar i den egna valutan inledningsvis visat sig fungera. Ryssland uthärdar också växande ekonomisk press på hemmaplan, såsom de enorma kostnaderna för kriget i Ukraina och allt dyrare välfärdsprogram.

Valutakonflikten mellan USD och RUB

Även om de flesta stora globalistiska entiteter har kritiserat president Vladimir Putin och hans regering, förser Moskva fortfarande flera utländska marknader med sina energiprodukter. I april steg rysk råoljeexport med 2 procent, totalt cirka 4,88 miljoner fat per dag. I år har Ryssland stärkt handeln med Kina och Indien som svar på EU:s oljeembargo.

ING:s ryske ekonom Dmitry Dolgin förutspår att valutaparet USD/RUB kommer att avsluta året på cirka 75 eftersom Europas totala eller partiella embargo mot olja kommer att drabba ekonomin under andra halvåret. Men det kan vara mer utmanande att fastställa rubelns utsikter eftersom färre investerare aktivt handlar med rubeln. Under de senaste månaderna har utländska finansinstitut slutat erbjuda elektroniska offerter till kunder för att köpa och sälja valutan.

”Men om inte naturgaspriserna sjunker och/eller det finns sekundära sanktioner mot rysk olja, kommer detta inte att orsaka stor smärta för Rysslands ekonomi omedelbart”, säger Edward Gardner, råvaruekonom på Capital Economics, i en forskningsanteckning.

Globala finansmarknader kommer att övervaka Rysslands skuldförbindelser. Efter att Biden-administrationen har täppt till ett kryphål i sanktioner som möjliggjorde utländska betalningar i dollar, kan Moskva återigen vara på randen av betalningsinställelse. Den ryska regeringen kommer nu att betala sin skuld i rubel, vilket skulle bryta mot villkoren för obligationsavtal.

Kupongbetalningar för 2026 dollarobligationen förfaller idag (fredag). Betalning i rubel skulle automatiskt bryta mot villkoren för den finansiella affären, vilket initierar en 30-dagars frist innan Ryssland i teorin går i konkurs. I praktiken har Moskva medlen och avsikten att betala sina skulder i sin egen valuta. Rysslands finansminister Anton Siluanov sa i ett uttalande att detta är en ”konstgjord situation skapad av en ovänlig nation”.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

EU: Allt fler vill slopa sanktionerna

Nya sanktioner mot Ryssland