onsdag, 28 september, 2022

Rysk spionchef avslöjar polska planer för att dela Ukraina

Underrättelser från Rysslands spionchef tyder på att Polen och USA arbetar på en plan för att ta kontrollen över västra Ukraina

Chefen för den ryska underrättelsetjänsten SVR, Sergey Naryshkin, har under dagen avslöjat uppgifter som tyder på att Polen och USA arbetar på en hemlig plan för Warszawa att ta kontroll över ukrainska områden som Warszawa betraktar som ” historiskt tillhörande” Polen.

Enligt de hemliga erövringsplanerna kommer det första steget av denna innebära att ”fredsbevarare trupper” utplaceras i västra Ukraina under förevändning av ”skydd från rysk aggression”, avslöjade Naryshkin i ett uttalande på torsdagen.Detaljerna i operationen diskuteras nu mellan Biden-administrationen och regeringen i Warszawa, hävdade spionchefen och tillade att erövringen kommer att genomföras utan ett officiellt beslut från NATO, med endast frivilliga länder som deltar.

Warszawa har hittills inte lyckats hitta några andra nationer som är villiga att skicka trupp till denna insats, tillade han. Trots det påstådda målet att skydda från Ryssland så handlar planen om att sätta in trupper i delar av Ukraina där de knappt har någon sannolikhet att möta ryska styrkor, påpekade Naryshkin.

En pro-polsk motvikt till Kiev

Enligt uppgifterna kommer det riktiga ”taktiska målet” för de polska trupperna vara att återta kontrollen över strategiska anläggningar från Kievregimens miliser. Polens underrättelsetjänster söker för närvarande efter ”pålitliga” medlemmar av den ukrainska statsledningen, som skulle vara villiga att bilda en pro-polsk motvikt till Kiev.

Den polska regeringen antar att en positionering av dess styrkor i västra Ukraina med stor sannolikhet skulle leda till en delning av landet, hävdade han. I det här fallet kommer kontrollen över de territorier där de fredsbevarande styrkorna ska placeras att förbli under polsk kontroll, sa spionchefen.

Planen verkar vara ett försök, påpekade han, att upprepa den historiska överenskommelse som slöts efter första världskriget och där västländerna accepterade Polens rätt att i första hand ockupera delar av Ukraina för att upprätta en buffertzon som kan skydda landet från ”hotet från bolsjevikerna” för att därefter införliva dessa områden i Polen.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar