Ryska armén skickas till Nicaragua för ”humanitära operationer”

Nicaraguas president välkomnar ryska trupper för att upprätthålla lag och ordning i landet

Nicaraguas president Daniel Ortega utfärdade på torsdagen ett dekret som bemyndigar ryska trupper att utföra humanitärt bistånd, räddnings- och sökuppdrag i nödsituationer i hans land. Ryska trupper ska även ha givits tillstånd att utföra uppdrag relaterade till landets ordningsmakt. Utrikesministeriet i Ryssland taleskvinna bekräftade Moskvas mottagande av Ortegas beslut.

– Vi talar om ett rutinförfarande – två gånger om året – för antagandet av en nicaraguansk lag om tillfälligt tillträde av utländsk militär personal till dess territorium för att utveckla samarbetet inom olika områden, inklusive humanitära insatser och nödåtgärder, bekämpning av organiserad brottslighet och narkotikahandel.

Presidentens beslut att tillåta ryska trupper, fartyg och flygplan in i regionen för humanitära operationer kommer säkerligen att rubba de västerländska massmediernas påståenden om att Ryssland har ”isolerats” från resten av världen på grund av västerländska sanktioner. Nicaraguansk statskontrollerad television föreslog att: Om amerikanska missilsystem nästan kan nå Moskva från ukrainskt territorium är det dags för Ryssland att placera ut något kraftfullt närmare amerikanska städer.

De globala mediekonglomeraten har låtit påskina att Ryssland är på sin sista etapp ekonomiskt och att resten av världen skyr Kreml som en ”ond folkmordsregim”. Tydligen var detta en överdrift. Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika bland andra nationer har fortsatt stadig handel med Ryssland trots USA:s och EU:s sanktioner. Både Kina och Indien har ökat inköpen av rysk olja samtidigt som de tagit bort dollarn som den gemensamma valutamekanismen.

Ryssland står inför ekonomisk osäkerhet efter att ha tagits bort från SWIFT-transaktionssystemet och när västerländska företag stoppar affärsverksamheten. Rysslands valuta står dock stadigt efter att den ryska centralbanken bundit rubeln löst till guld- och oljeköp under en kort period. Den ryska regeringens talesperson Dmitrij Peskov uttalade att Putin ”diskuterade” möjligheten till en guld/rubel-koppling. Internationell handel tycks inte sakta ner och vissa sektorer av den ryska ekonomin upplever faktiskt en högkonjunktur samtidigt som skatteintäkterna ökar.

Sammantaget verkar det som att Natos försök att isolera Ryssland är ett misslyckande. Nicaraguas beslut att upplåta sitt territorium för ryska militära operationer förstärker detta misslyckande ytterligare. Ryska trupper i Centralamerika och förstärkt handel med Brasilien tyder på möjligheten att fler nationer i Sydamerika kommer att utöka förbindelserna med Ryssland i framtiden, särskilt när den nuvarande inflationskrisen fortsätter.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter