lördag, 1 oktober, 2022

Ryska framgångar i Ukraina följs av amerikanska vapenleveranser

Kriget i östra Ukraina går in i en ny fas där Ryssland börjar befästa de framgångar man haft. Samtidigt levererar USA långdistansraketer som ger Ukraina kapacitet att slå mot logistiska mål.

USA kommer att leverera raketartillerisystemet M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), med en räckvidd på upp till 300 kilometer, till Ukraina, uppger CNN. Även flera andra artillerisystem är aktuella för export till landet.

De amerikanska systemen har betydligt större räckvidd än de inhemska ukrainska systemen som är ett arv från Sovjettiden. Det innebär att det blir lättare för Kievsidan att angripa logistiska noder i de ryskockuperade delarna av Ukraina, vilka Ryssland nu försöker ta administrativ kontroll över med målet att de ska bli en del av Ryssland. Teoretiskt ger det också Ukraina ökad kapacitet att angripa mål inne i Ryssland.

– Det är en ”game changer”, säger militärexperten på Sveriges försvarshögskola Joakim Paasikivi om USA:s intentioner, till Expressen.

– Med de här kan man skjuta med god precision mellan 30 och 50 mil. Det betyder att man på säkert avstånd kan skjuta mot till exempel järnvägspunkter och andra knytpunkter som är viktigt för det ryska underhållet. Teoretiskt sett också nå mål in i Ryssland, fortsätter han.

Ryssland konsoliderar framgångar

Samtidigt betonar Paasikivi att han inte ”delar bilden av ett ukrainskt segertåg” – en bedömning som allt oftare förts fram av experter under den senaste veckan, även i publikationer som Dagens Nyheter vilka tidigare mest rapporterat om ryska motgångar.

Rysslands framgångar må ha varit mindre än vad Kreml hade räknat med, men nu håller man på att konsolidera de framgångar man ändå haft. Det gör ett återtagande av de ryskockuperade områdena allt mer avlägset.

– Även om Ukraina skulle lyckas stoppa ryska offensiver, har man kvar någon kraft att själv gå till offensiv? Om man tittar på Donbassområdet i stort så har Ukraina inte lyckats med några större motoffensiver här. Man har ju inte lyckats stoppa ryssarna än, säger Ilmari Käihkö, krigsvetare på Försvarshögskolan, till DN.

Även Oscar Jonsson, forskare i rysk militär krigföring vid Försvarshögskolan, påpekar att även om Rysslands ekonomi tagit stryk av kriget har Ukrainas drabbats ännu hårdare.

– Ryska ekonomin går dåligt, och bedöms tappa 20 procent av bnp. Men den ukrainska ekonomin är ju nere på 50 procent av bnp. Ryssland har en blockad i Svarta havet där alla exporter går, samtidigt som man noggrant bombat sönder ukrainsk industri och försvarsindustri för att se till att Ukraina lider på sikt. Och där är ju Ukraina väldigt beroende av västligt stöd. Så det är absolut möjligt att det kan övergå till ett utnötningskrig, säger Oscar Jonsson.

Dagsläget 30/5 enligt Ria Novosti

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar