Ryska källor: Vitryssland på väg in i kriget?

Vitryska krigsfordon samlas vid den ukrainska gränsen och ryska trupper har också flyttats till Vitryssland, enligt flera källor. Samtidigt uppges den ryska mobiliseringen vara klar inom två veckor.

Oron stiger i Ukraina för att Vitryssland ska vara på väg att ge sig in i kriget på Rysslands sida, uppger bland andra Aftonbladet. Vitryska stridsflygplan ska ha uppgraderats för att bära kärnvapen.

Ryssland vill få revansch efter den senaste tidens ukrainska framgångar och har gett order om mobilisering av 300 000 man, varav 223 000 uppges redan vara mobiliserade.

Pro-ryska propagandakanaler, bland andra telegramkanalen Intel Slava Z, sprider nu mängder av bilder av vitryska krigsfordon som forslas mot den ukrainska gränsen, bland annat bandhaubitsar och pansarskyttefordon.

Man påpekar också att ryska trupper redan samlats i Vitryssland och skriver att detta ”inte är hela överraskningen”.

Samtidigt hävdar Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko att det bara är förberedelser för att besvara befarade aggressioner från Nato eller Ukraina.

Det ryktades redan i början av kriget att Vitryssland skulle ansluta sig till den ryska ”specialoperationen” i Ukraina, men det har hittills inte skett.

Aleksandr Lukasjenko sade i fredags att ”det inte finns några planer” på att ingripa mot Ukraina. Det sade man å andra sidan även från Rysslands sida omedelbart innan man gick in i Ukraina den 24 februari.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter