onsdag, 28 september, 2022

Ryssland annekterar sydöstra Ukraina steg för steg

Ryssland håller på att byta ut valutan, telefonnumren och medborgarskapen i östra Ukraina mot ryska motsvarigheter som ett led i annekteringen av östra och södra Ukraina.

Vladimir Putin insisterade i lördags på att Europas länder ska avbryta sanktionerna mot Ryssland och vapenleveranserna till Ukraina. Kreml hävdar att Ryssland har ”befriat” staden Lyman och siktar på att ta kontroll över hela det omstridda Donbass. Enligt RIA bytte hela Kherson- och Zaporozhye-regionerna under natten till rysk tele- och internetkommunikation efter att en stor ukrainsk teleledning blivit kapad.

Omvandlas till rysk provins

Ryssland är i full färd med att ta administrativ kontroll inte bara över Donbass utan även över hela Ukrainas kuststräcka mot Svarta havet. Exakt hur långt Rysslands territoriella ambitioner sträcker sig står inte klart, men det handlar åtminstone inte längre enbart om Donbass och Krim. Även i det ockuperade Cherson införs nu ryska telefonnummer, rysk valuta och ukrainska medborgarskap börjat bytas ut mot ryska – än så länge ”frivilligt” men om och när omvandlingen till ett ryskt territorium fullbordas blir det förstås svårt att behålla sitt ukrainska medborgarskap.

Sedan tidigare har rubel införts som valuta parallellt med ukrainska hryvnja, och ukrainska ortsnamn har börjat bytas ut mot ryska dito. Ryska håller också på att göras till det officiella språket så att exempelvis skolundervisning ska ske på ryska.

På vissa platser har man även rest statyer av Lenin – som tidigare rivits ner av den ukrainska regimen – och hissat den sovjetiska flaggan.

Leninstaty som revs i Henitjesk 2014 restes igen av ryska trupper 2022. Samtidigt hissade man Sovjetflaggan på stadshusets tak.

Hur stor del av befolkningen i de berörda områdena som faktiskt vill tillhöra Ryssland är omstritt. På Krim tycks folkomröstningen 2014 tillsammans med tidigare opinionsundersökningar visa ett starkt stöd för antingen oberoende eller uppgående i Ryssland.

Även i Donbass röstade befolkningen för oberoende gentemot Kiev, men tidigare opinionsmätningar har gett ett mer blandat resultat. Inga oberoende undersökningar tyder på att det skulle finnas något majoritetsstöd för en rysk ockupation i exempelvis Kherson.

Läget i striderna per 20/5 enligt Ria Novosti. Cherson = Xepcoh

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar