torsdag, 6 oktober, 2022

Ryssland ”diskuterar aktivt” att tillåta kryptovaluta för utlandstransaktioner

Rysk regeringstjänsteman berättar att Ryssland allvarligt överväger möjligheterna att tillåta kryptovalutor för internationella betalningar

I slutet av mars sa ordföranden för ryska Dumans energikommitté, Pavel Zavalny, vid en presskonferens att Ryssland var öppet för att acceptera bitcoin för sin export av naturresurser.

”När det kommer till våra ”vänliga” länder, som Kina eller Turkiet, som inte pressar oss, då har vi erbjudit dem ett tag att byta betalningar till nationella valutor, som rubel och yuan, sa Zavalny under presskonferensen.

”Med Turkiet kan det vara lira och rubel. Så det kan finnas en mängd olika valutor, och det är standardpraxis. Om de vill ha bitcoin kommer vi att handla med bitcoin.” Medan mediedebatten har fokuserat på Putins ”Rubles-for-Gas”-krav och det faktum att rubeln har skjutit i höjden till fleråriga toppar i förhållande till andra fiatvalutor.

Men idag citerade Euronews en rysk regeringstjänsteman på fredagen sa att Ryssland allvarligt överväger möjligheterna att tillåta att kryptovalutor används för internationella betalningar till och från landet.

”Idén att använda digitala valutor i transaktioner för internationella partnerskap diskuteras aktivt”, citerades Ivan Chebeskov, chef för ryska finansdepartementets penningpolitiska avdelning.

En väg runt sanktioner

Diskussioner har enligt uppgift pågått i månader och även om Putins regering räknar med att kryptovalutor ska legaliseras som betalningsmedel förr eller senare, har ingen konsensus ännu nåtts. Finansministeriet diskuterar att lägga till det senaste förslaget om internationella betalningar till en uppdaterad version av ett lagförslag.

Att tillåta krypto som ett sätt för uppgörelse för internationell handel skulle hjälpa till att motverka effekterna av västerländska sanktioner, som har begränsat Rysslands tillgång till traditionella gränsöverskridande betalningsmekanismer sa Chebeskov.

Den nuvarande storleken på Bitcoin-marknaden och dess likviditet ställer frågor om huruvida kryptovalutor skulle kunna användas brett av länder i internationell handel. Men som Frihetsnytt noterat tidigare i veckan, genom att vara öppna för möjligheten och så småningom genomföra pilotaffärer med intresserade parter, kan Ryssland kratta manegen för en kommande trend där nationer väljer att handla i det statslösa, digitala monetära systemet.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

Ryssland starkt trots sanktioner

00:00:26