Ryssland gör sig redo för fullskaligt krig mot NATO

Enligt den amerikanska tankesmedjan ISW så gör sig Ryssland redo för ett fullskaligt krig mot NATO.

Enligt tankesmedjan ISW:s lägesuppdatering avseende kriget mellan Ryssland och Ukraina så håller just nu flera ryska militärdistrikt på att omorganisera sig och expandera.

Det handlar enligt ISW om att Ryssland gör sig redo för ett potentiellt ”fullskaligt konventionellt krig mot Nato”. De distrikt som är involverade i förändringen är Västra militärdistriktet, Leningrads militärdistrikt samt Moskvas militärdistrikt.

Orsaken till det spända läget mellan Ryssland och NATO har sin grund i kriget i Ukraina som gjort att spänningen mellan NATO och Ryssland ökat påtagligt den senaste två åren.

Fakta:
ISW (institute for the study of war) är enligt egen utsaga en icke vinstdrivande tankesmedja som arbetar med att tillhandahålla forskning och analyser kring försvar och utrikespolitik. 

Frihetsnytt har talat med Jeff Ahl och ställt några frågor angående rapporten.

Ska man ta dessa påståendet som kommer från ISW på allvar?
– De flesta tankesmedjor har en egen agenda så man måste vara väldigt källkritisk då det kommer rapporter och dylikt från sådana. Sen ska man ska veta att Vladimir Putin sagt att Ryssland kommer att upprusta bland annat på grund av att Finland gått med i NATO men även på grund av att Sverige är på väg in i NATO. Det man rustar upp mot är således mot NATO och ingen annan.

Kommer Ryssland satsa mer nu på sitt försvar med anledningen av den ökade konflikten mellan NATO och Ryssland?
– Det har Ryssland varit öppna med en längre tid nu och dessutom har ju inte kriget i Ukraina bidragit till att behovet av en upprustning från Ryssland sida minskat.

Varför går ISW ut med detta, finns det någon agenda bakom?
– Man ska veta att de flesta länder, med några få undantag i Europa, har en otillräcklig försvarsförmåga. Ser man på de så kallade stormakterna i Europa som till exempel Tyskland och Frankrike så har de i förhållande till sin storlek knappt någon förmåga alls till konventionellt krig mot en jämbördig motståndare. I förlängningen är inte detta hållbart för Europa. Antingen satsar man mer på försvaret i sina egna länder eller så riskerar det bli fler amerikanska baser utplacerade här. Antingen har man sitt eget försvar eller någon annans – det finns så klart krafter i USA som gärna ser att Europa fortsätter göra sig beroende av USA och ännu fler amerikanska militärbaser spridda runtom i Europa. En sån här rapport kan leda till en diskussion kring dessa frågor.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

 1. Ett nytt storkrig vore förödande. Tänk på alla dom miljoner som dödades och lemlästades i WWII .

  Det måste blir samtal och förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina.

  Tyvärr inser inte parterna att dom skall vända sig till detta forum och få tag i rediga personer som kan leda medling och förhandlingar .
  Nej–jag skojar inte –det är bara att se vilka bra personer som deltog i senaste Mässan —så kan man lätt hitta ett kunnigt och seriöst team bland dessa.

 2. Varför ska Ryssland förhandla och om vad?
  Se hur det gick med Minskavtalen. ”De var ju bara för att lura Putin och få tid att rusta upp Ukraina” detta enligt Angela Merkel, Francois Holland och Poroschenko, som flera tidningar skrev om för ett år sedan.
  Senast i Istanbull kastade Nato en fredsuppgörelse i brasan, fråga Boris Johnson.
  NATO bryter alla överenskommelser och går ej att lita på för Ryssland. Så med vem ska man förhandla?
  Ju förr Ukraina kapitulerar desto bättre villkor kan de vänta sig få. Men kapitulation blir det, frågan är bara när. Ryssland har sina 3 mål med denna SMO och har inte ändrat dem.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter