EU:s senaste sanktionspaket kommer sannolikt att straffa Europa snarare än Ryssland enligt rysk topptjänsteman
Vid ett toppmöte den 30 maj i Bryssel enades EU-ledarna om att att förbjuda majoriteten av ryska oljeimport till blocket till slutet av 2022 som en del av det sjätte sanktionspaketet mot Ryssland. I Moskva emottas beskedet om EU:s nya förbud mot rysk oljeimport med en närmast road reaktion, där den ryska regeringen uppger att Ryssland helt enkelt kan vända sig till oljeimportörer i andra delar av världen.
EU-kommissionens ordförande Ursula Von der Leyen sa att unionens senaste drag skulle minska cirka 90 procent av oljeimporten från Ryssland tills slutet av året, medan Charles Michel, chef för EU-rådet, uppger andra siffror för överenskommelsen när han säger att avtalet enbart täcker två tredjedelar av oljeimporten från Ryssland.
Mikhail Ulyanov, ständig representant för Ryssland vid internationella organisationer i Wien, reagerade på beslutet med en kritisk tweet: ”Ryssland kommer att hitta andra importörer. Anmärkningsvärt att hon nu motsäger sitt eget gårdagens uttalande. Mycket snabb förändring av tankesättet tyder på att #E.U. är inte i bra form.”
Von der Leyen tonade till en början ner sannolikheten för ett genombrott vid toppmötet, men EU-ledarna nådde enligt uppgift en kompromiss efter att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll ett videotal där han uppmanade toppmötet att avsluta interna tvister och komma överens om ett ”effektivt” sanktionspaket som omfattar rysk olja.
EU är mycket beroende av rysk energiimport och får cirka 40 procent av sin naturgas och 25 procent av sin olja från Ryssland. Ungern, i synnerhet, som köper över 60 procent av sin olja från Ryssland, insisterade på att de bara kunde ställda sig bakom sanktionspaketet om dess oljeförsörjning var garanterad.
Oljeembargot omfattar rysk oljeimport till EU som kommer sjövägen, som står för cirka 90 procent av oljeimporten till Europa. Ytterligare 10 procent som levereras i ledningsrör är undantagna, enligt Ungerns krav. ”Vi kommer snart att återkomma till frågan om de återstående 10 procenten” sa Michel och Von der Leyen i ett gemensamt uttalande efter toppmötet.
Det sjätte sanktionspaketet utesluter också ut Sberbank, den största banken i Ryssland, från det internationella betalningssystemet SWIFT. Paketet utökar också den svarta listan över censurerade ryska medier till ytterligare tre. Sanktionspaketet innehöll också ett förbud mot att tillhandahålla ryska företag en rad tjänster.