lördag, 1 oktober, 2022

Ryssland: Israeliska legosoldater slåss för Kievregimen

Diplomatiska krisen eskalerar dagarna efter att Rysslands utrikesminister jämför Ukrainas judiska president med Hitler

Pressekreteraren för Rysslands utrikesministerium, Maria Zakharova, hävdade på onsdagen att israeliska legosoldater kämpade tillsammans med det högerextrema Azov-bataljonen i Ukraina. ”Israeliska legosoldater är praktiskt taget skuldra vid skuldra med Azov-miliser i Ukraina,” säger hon till Sputnik i en radiointervju.

Uttalandet har ytterligare underblåst den pågående diplomatiska konflikten mellan Israel och Ryssland, efter att utrikesminister Sergei Lavrov jämförde Ukrainas judiska president, Volodymyr Zelensky, med Adolf Hitler och sa att de båda hade judiskt blod.

”Det lömska judiska folket sa att de ivrigaste antisemiterna vanligtvis är judar. Varje familj har sina svarta får, som vi säger”, sa han i italiensk TV på söndagen. Israels president Isaac Herzog sa på tisdagen att han var ”arg” och ”äckel” över kommentarerna.

Under veckan har reaktionerna avlöst varandra. Israels utrikesminister Yair Lapid kallade de ryska kommentarerna ”oförlåtliga”, ”upprörande” och ett ”fruktansvärt historiskt misstag”., på tisdagen anklagade ryska utrikesministeriet Israel för att stödja ”den nynazistiska regimen i Kiev” och på onsdagen gjorde Zakharova sitt uttalande om de israeliska legosoldaterna i Ukraina.

Rysslands bilaterala relationer

Även om Israel, en långvarig allierad med både Ryssland och Ukraina, har försökt upprätthålla en viss grad av neutralitet sedan Rysslands invasion i februari – för att skydda geopolitiska intressen i regionen, särskilt relaterade till Iran och Syrien – har de senaste kommentarerna från ryska tjänstemän framkallat ett rasande svar.

Haaretz har rapporterat att Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu avbröt ett planerat telefonsamtal med sin israeliska motsvarighet, Benny Gantz, förra veckan. Samtalet var tänkt att samordna säkerhetspolitiken gällande israeliska flygangrepp mot iranska mål i Syrien. Ryssland har istället antytt att de vill knyta närmare band till Iran.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

Ukraina ansöker om expresspass in i Nato

00:08:34

Ryssland mer demokratiskt än Sverige?

00:04:30

Nyhetssändning 29 september

Ryssland ber Sverige om hjälp