Ryssland: Israeliska vapenleveranser till Ukraina skulle förstöra relationerna

Stämningen är spänd mellan Ryssland och Israel efter att allt fler israeliska politiker sagt sig vilja ge militärt stöd åt Ukraina.

Hittills har Israel varit neutralt i konflikten mellan Ukraina och Ryssland. I motsats till många andra länder har man vägrat att införa sanktioner mot Ryssland och vägrat att leverera vapen till Ukraina. Till och med när Estland tiggde och bad om att få Israels tillstånd att överföra vapensystemet Blue Spear till Ukraina, fick man nej.

Så sent som den 23 september klandrade Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj Israel för att de fått ”noll stöd” av landet, i en intervju med franska Ouest-France.

– Jag är upprörd. Jag förstår inte vad som hänt med Israel. Jag förstår inte varför de inte kan förse oss med luftvärnssystem. Israel har inte gett oss någonting. Ingenting. Noll! beklagade sig Zelenskyj.

Säljs via Polen?

Den 12 september hävdade dock Zman Yisrael, en systersajt till Times of Israel, att en israelisk firma höll på att ta sig runt det israeliska förbudet genom att sälja anti-drönarsystem till Ukraina via Polen.

Det israeliska försvarsministeriet ska, enligt Times of Israel, ha klargjort att antidrönarsystem klassas som ”avancerad försvarsteknologi” och alltså inte får säljas till Ukraina, men regeringen tycktes villig att se mellan fingrarna med affären.

Hittills har dock, så vitt känt, inga israeliska vapen sålts vidare till Ukraina.

Vill ha drönare- och luftvärnssystem

Efter att Ryssland börjat sätta in iranska ”kamikaze-drönare” i kriget har dock fler påtryckningar riktats mot Israel att bidra med sin expertis inom drönarkrigföring – där landet är ett av de ledande i världen – på Ukrainas sida, uppgav Telegraph i början av oktober.

Efter att västerländska underrättelsetjänster nyligen sagt att Iran även kommer att börja förse Ryssland med långdistansmissiler, ökade trycket ytterligare då Iran ses som en direkt fiende till Israel.

– Det finns inte längre några tvivel om var Israel bör stå i denna blodiga konflikt, sade Nachman Shai, Israels diasporaminister, enligt Jerusalem Post.

Ryssar upprörda

Som svar på att Shai och en del andra israeliska politiker nu vill stöda Ukraina öppet, sade Rysslands förre president och nuvarande vice ordförande i säkerhetsrådet, Dmitrij Medvedev, att israeliska vapenleveranser till Ukraina skulle ”förstöra banden till Moskva”.

”Israel tycks göra sig redo att leverera vapen till Kievregimen. Ett mycket oförsiktigt drag. Det skulle förstöra alla bilaterala relationer mellan våra länder”, skrev han i ett uttalande på Telegram.

”Bandera-avskummet var nazister och är det fortfarande. Om de förses med vapen är det dags för Israel att förklara Bandera och Sjuchevitj för sina hjältar”, lade Medvedev till enligt Ynet News.

Samtidigt gick det ryska FN-sändebudet Evgenij Varganov ut med att han beklagar Israels ”oproportionerliga och oberäkneliga” övervåld mot den palestinska befolkningen och att detta är en huvudorsak till våldet på Västbanken, enligt Jerusalem Post.

Ukrainare upprörda

Enligt bland andra Bloomberg anser dock Israels försvarsminister Benny Gantz att vapenleveranser till Ukraina är ”uteslutna”, men att man däremot kan förse landet med civila varningssystem för inkommande missiler och artilleri.

Gantz ställde abrupt in ett inbokat samtal med sin ukrainska kollega Oleksіj Reznіkov i måndags, vilket orsakade stor irritation på den ukrainska sidan enligt Ukraine Today.

– Jag vill tydliggöra att vi inte kommer att sälja vapen till Ukraina, sade Gantz till radiokanalen Kol Chai under tisdagen, uppger Jerusalem Post.

Under onsdagen riktade Kiev en formell begäran till Israel om hjälp, enligt Axios.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter