Ryssland: Judisk organisation beordrad att lägga ner

Enligt Jerusalem Post har den ryska regeringen beordrat JAFI, landets judiska huvudkontor, att avsluta sin verksamhet i landet, efter olaglig registrering av ryska medborgare.

Kravet levererades i ett brev från det ryska justitieministeriet tidigare i veckan. Tjänstemän vid JAFI bekräftade att brevet mottagits. Det hela verkar vid närmare genomgång vara en storm i ett vattenglas, eller på sin höjd en markering med anledning av utrikespolitiska motsättningar mellan Ryssland och Israel. JAFI är inte en motsvarighet till vårt eget vänsterextrema Expo, som registrerar meningsmotståndare, utan, såvitt känt, en organisation som arbetar för judisk invandring till Israel.

JAFI själva säger ”Som en del av arbetet för den judiska byråns delegation i Ryssland, måste vi ibland göra vissa justeringar, som krävs av myndigheterna”, sa byrån som svar på en förfrågan från Jerusalem Post. ”Kontakterna med myndigheterna sker kontinuerligt, i syfte att fortsätta vår verksamhet i enlighet med de regler som fastställs av behöriga organ. Även nu för tiden pågår en sådan dialog.”

Rapporterna om möjligheten av JAFI:s stängning var ”spekulationer”, säger den judiska kongressens president Yuri Kanner:

– Vilka dokument finns det om detta? Det finns inga. Det här är någons spekulationer. Jag tror inte att det kommer att hända. Den judiska byrån verkar över hela världen.

– Ryssland och Israel har goda relationer, och Ryssland har många intressen i Israel, fortsatte Kanner enligt artikeln.

– Jag tror inte att det kan vara några problem i detta avseende just nu, avslutar Kanner.

Detta rabalder kan ha att göra med Israels inställning till kriget i Ukraina och dess politik att stödja Kiev och dess judiske men måttligt välklädde president, Volodymyr Zelenskyj. Och givetvis med Israels flyganfall mot Rysslands allierade Syrien. I måndags kallade Rysslands utrikesminister de israeliska flyganfallen mot Syrien ”oacceptabla” och krävde ett slut på detta ofog.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter