Med start den 30 augusti hålls en massiv krigsövning i Ryssland med trupper från bland annat Kina och Indien.
För fyra år sedan höll Ryssland den massiva övningen Vostok 2018 (Öst 2018) där över 300 000 man deltog – förutom Ryssland, Vitryssland och Tadzjikistan även Kina och Mongoliet som blev de första länderna utanför det före detta sovjetimperiet som deltog. Det var den största militärövning som hållits sedan 1981, flera år före Sovjets fall.
Nu står det klart att även Indien kommer att delta i ”Vostok 2022” som kommer att hållas den 30 augusti till 5 september – samtidigt som Ryssland bedriver ett kostsamt krig i Ukraina.
”Målet är att fördjupa praktiskt och vänskapligt samarbete mellan de deltagande ländernas arméer, öka graden av strategiskt samarbete mellan de deltagande parterna, och förbättra förmågan att svara på olika säkerhetshot”, sade kinesiska försvarsministeriet i ett uttalande enligt Reuters.
Beijing och Moskva har under presidenterna Xi Jinping och Vladimir Putin ökat sitt samarbete under de senaste åren. För ett år sedan hölls gemensamma militärövningar i norra och centrala Kina med 10 000 soldater, och i oktober förra året hölls gemensamma flottövningar i Japanska sjön. Kort därefter började länderna hålla gemensamma patruller i västra Stilla havet.
Kort före Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari gick länderna ut med att man undertecknat ett partnerskapsavtal.
Styrkedemonstration mot Väst
Great Game India pekar på motsättningarna mellan Kina och Indien och försöken att trappa ner spänningarna mellan dessa länder.
Global Research påpekar att hur man än vänder och vrider på saken, kommer deltagandet i övningen från Kinas och Indiens sida att ses som ett uttryck för solidaritet med Ryssland och som en styrkedemonstration riktad mot USA och Nato. ”Både Ryssland och Kina har mött nya säkerhetshot i Fjärran östern under den senaste perioden – särskilt återfödseln av ”militarism” i Japan, Natos ökande närvaro i Asien-Stilla havet och de krigiska amerikanska provokationerna över Taiwan”, skriver Global Research.
Enligt Fox har Kina stått för mellan 25 och 50 procent av Rysslands vapenförsäljning sedan 1990-talet. Västerländska underrättelseexperter säger att det är anmärkningsvärt att Ryssland bestämt sig för att ”följa schemat” för de fortsatta Vostok-övningarna trots den pågående konflikten i Ukraina, som Ryssland kallar en ”särskild militär operation” medan alla andra kallar det ett anfallskrig.
Det återstår att se hur stora övningarna blir. De ryska insatserna i Ukraina har inte imponerat på landets fiender, men ifall man klarar av att samtidigt hålla militärövningar som är lika eller nästan lika massiva som Vostok 2018 kan det förändra omvärldens helhetsbild.