Ryssland lämnar Parisavtal om klimathot

Den internationella konferensrunda som blev följden av det så kallade Parisavtalet blir ett land fattigare. Mot bakgrunden av att ryssar numera inte kan resa fritt i västvärlden bortfaller syftet med avtalet.

Under vinjetten KLIMAT-LIVE rapporterar Aftonbladet idag att den ryska statsduman har lämnat ett förslag om att Ryssland ska lämna Parisavtalet och Kyotoprotokollet. Uppgifterna kommer från statsägda ryska Izvestia. Georgy Arapov, vice ordförande i kommittén som lagt förslaget, pekar på sanktionerna som riktats mot Ryssland och säger att det vore lämpligt att ”befria den inhemska industrin från internationella åtaganden som förlorat sin relevans”.

– Även när Parisavtalet och Kyotoprotokollet antogs fanns det många oenigheter om deras ändamålsenlighet., Nu är det helt enkelt oklart vad Ryssland får ut av Parisavtalet, säger Arapov.

Sveriges tur att lämna konferensrundan

Enligt Klimatsans kan Parisavtalet sammanfattas enligt följande. ”Härmed förbinder vi oss att vara obundna, men lovar att vara mycket goda, att hjälpa varandra och mötas varje år, i evighet.”

– Detta är vad som blir kvar av det epokgörande “Parisavtalet” sedan betydelselöst snömos sorterats bort, menar nätverket Klimatsans på sin hemsida.

Vid undertecknandekonferensen i Paris deltog 40 000 delegater, observatörer, aktivister och journalister för att under 12 hela dagar och stora delar av nätterna i evenemanget, som officiellt betecknas ”COP 21”, Conference of the Parties. Sedan dess har 25 möten hållits – till enorma kostnader för världens skattebetalare och till stor glädje för de olika storstädernas hotelldiretörer, limousinchaufförer, restaurangägare och sexarbetare.

Bedömare inväntar att även svenska politiker ska väljas, som föreslår att den inhemska ekonomin befrias från klimatagendan.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar