Ryska federationen kommer att lämna det internationella rymdsamarbetet ISS efter 2024. Istället kommer man att satsa på att sända upp en egen rymdstation.
Beskedet kom via ryska nyhetsbyrån Interfax till TT igår.
– Självklart kommer vi att uppfylla våra åtaganden gentemot våra partners, men beslutet att lämna denna station efter 2024 har fattats, säger Jurij Borisov, chef för den ryska rymdstyrelsen Roskosmos, i ett möte med Rysslands president Vladimir Putin.
Det politiska rävspelet
Borisov, som tidigare varit Rysslands biträdande premiärminister, tog över som chef på den ryska rymdstyrelsen Roskosmos den 15 juli. Den tidigare chefen Dmitrij Rogozin hade då fått sparken efter att bland annat ha låtit ryska astronauter sprida politisk propaganda ombord på ISS – något som ledde till kritik inte från USA och EU. Ryssland påpekade att västmakterna själva gärna använder sig av icke-politiska sammanhang som Olympiska Spelen för att sprida politisk propaganda, men Rogozin tvingades ändå avgå.
Redan i slutet av april sade Rogozin att Ryssland ska lämna stationen till följd av sanktionerna mot landet, men utan att säga när.
Under flera år var USA beroende av ryska Soyuz-raketer för att transportera sina egna astronauter till och från rymdstationen, då man saknade egen kapacitet för bemannade rymdfärder. Efter att Elon Musks privata bolag SpaceX utvecklat farkosten Dragon 2, som togs i bruk för astronauter i maj 2020, har USA återigen denna kapacitet – vilket sannolikt är en förutsättning för landets höga svansföring gentemot Ryssland när det gäller ISS.
