Ryssland mobiliserar ytterligare 300 000 man – Ukraina vägrar respektera folkomröstningar

Vladimir Putin höll igår morse ett tal till nationen där han konstaterade att Ryssland är under anfall ifrån väst och menar att väst vill förstöra Ryssland som nation. Efter förvirrande signaler under föregående vecka visade det sig att den ryske presidenten nu genom dekret genomför en partiell mobilisering.

Som Frihetsnytt rapporterade idag har ledarna för de båda ryska utbrytarrepublikerna bett om hjälp med att anordna folkomröstningar om en formell anslutning till Ryssland. Om folkomröstningar skulle genomföras är det uppenbart vilken sida som skulle vinna – nämligen den ryska. Under de åtta åren sedan revolutionen i Kiev och områdenas därpå följande självständighetsförklaringar från Ukraina har folket upplevt regelbundna artilleriangrepp från Ukrainas väpnade styrkor (AFU). Mot bakgrund av att cirka 9 000 civila blivit dödade och otaliga fler skadats av granatelden har stämningen gentemot den ukrainska regeringen förmodligen inte blivit bättre under de gångna åren.

Bedömare har menat att Ryssland kunde använda en folklig begäran från Donetsk och Luhansk till att förklara områdena vara ryskt territorium. Detta i sin tur skulle göra det lättare för Kreml att motivera en allmän mobilisering i Ryssland, för att försvara de nya delarna av federationen. Om Lugansk och Donetsk skulle bli del av Ryssland skulle det också öppna för att Ryssland kan använda taktiska kärnvapen – enligt rysk doktrin får kärnvapen bara användas då Rysslands eget territorium hotas.

Putin förekommer folkomröstingarna

Processen till mobilisering, med folkomröstningar och debatt om huruvida de båda områdena ska tas in i Ryssland, hade varit tidsödande. Idag har emllertid den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu kallat in 300 000 soldater, genom att beordra en partiell mobilisering av totalförsvaret – Svenska Morgonbladet rapporterade.

– Ordern om delvis mobilisering är underskriven. Den inleds i dag, sade Putin igår enligt Reuters. Hans mål är att ”Befria Donbass.” Han säger dessutom att om Rysslands territoriella integritet hotas är han beredda att använda alla till buds stående medel till att försvara landet.

Folkomröstningarna börjar

Redan på fredag ska omröstningar börja genomföras i Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson. En stor del av befolkningen i dessa områden är etniska ryssar och talar huvudsakligen ryska vilket kan innebära att de röstar för självständighet från Ukraina och för att införlivas i den ryska federationen.

Enligt Tass News har Ukraina president Zelensky sagt att han och hans ministär vägrar respektera resultatet av dessa folkomröstningar. Dessutom är det förbudet att rösta. Att ens förespråka ett utträde ur Ukraina är förenat med fleråriga fängelsestraff enligt ukrainsk lag och att ansöka om ryskt pass kostar 10 år i fängelse.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter