Ryssland och Ukraina når överenskommelse om en spannmålskorridor genom Svarta havet

Turkiets president Rejep Tayyip Erdogan har framgångsrikt förhandlat fram spannmålstransporter över Svarta havet och Azovska sjön i överenskommelse med Rysslands Vladimir Putin och Ukrainas Volodymyr Zelensky

Ryssland, Turkiet, Ukraina och FN har utarbetat en plan som ska säkerställa driften av en säker korridor för export av jordbruksprodukter från ukrainska hamnar. Detta efter att Turkiets president Rejep Tayyip Erdogan fört samtal med Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenski om spannmålstransporter över Svarta havet och Azovska sjön.

Enligt rapporten planerar parterna att upprätta ett tillfälligt exportcenter för spannmål i Istanbul. I centret kommer Turkiet i samarbete med FN att medla för att reglera interaktionen mellan Ryska federationen och Ukraina. Lanseringen av centret i Istanbul kommer att göra det möjligt för 20 miljoner ton spannmål att exporteras från Ukrainas hamnar till världsmarknaderna.

Turkiets utrikesminister Çavuşoğlu sa att en kontaktgrupp för fartyg med spannmål från Ukraina skulle upprättas. Gruppen kommer att inkludera representanter för FN, Ryssland, Ukraina och Turkiet. Ukraina vill inte ha ryska fartyg i Odessa, och den ryska sidan är emot leverans av vapen till Ukraina genom dessa hamnar, så Ryssland kommer att söka garantier.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kommenterade: ”Även om västvärlden påminner oss mycket högljutt om att spannmål inte är föremål för sanktioner, håller de av någon anledning skamligt tyst om att de fartyg som transporterar spannmål producerat i Ryssland är föremål för sanktioner: de accepteras inte i utländska hamnar, europeiska hamnar, de täcks inte av försäkringar. Och i princip är alla logistiska och finansiella kedjor som är förknippade med leverans av spannmål till världsmarknaderna ställda under sanktioner av våra västerländska motparter”.

Europeiska unionen stödde Turkiets och FN:s uppdrag att skapa både en humanitär korridor och en korridor för spannmål, men EU:s ledare tvivlar på framgången med initiativet. En vecka tidigare hade Putin diskuterat dessa frågor med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Frankrikes president Emmanuel Macron. Han sa att alla problem härrör från västländernas felaktiga ekonomiska och finansiella politik och sanktioner mot Ryssland. Ryssland är å andra sidan redo att underlätta frakttransport och spannmålsexport från Ukraina och kräver också att sanktionerna hävs så att man kan exportera konstgödsel igen.

I sin tur föreslog Storbritannien och Litauen en egen plan för att häva Rysslands blockad av ukrainskt spannmål. Länderna uppmanade istället att skapa en militär sjökoalition och skicka krigsfartyg till Svarta havet inom ett påstått humanitärt uppdrag – något som garanterat skulle eskalera konflikten ytterligare.

Framgången i de turkiska förhandlingarna kan ses som ett steg mot en lösning av den potentiella livsmedelskrisen. Detta då både ryska och ukrainska presidenter inser nödvändigheten av att skapa en korridor för export av spannmål. En plan har redan tagits fram och de ryska och ukrainska sidorna har gått med på att delta i 4-partiformatet. Kanske kommer denna plan att fungera som det första steget mot fortsatta fredssamtal mellan länderna, även om det inte har skett någon förändring på det diplomatiska området ännu.

KATEGORIER

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar