lördag, 1 oktober, 2022

Ryssland öppnar havskorridorer från Ukrainas hamnar

Ryska flottan öppnar korridorer för sjöfart från sju ukrainska hamnar. Kontrar kritik om att dess invasion orsakat den pågående livsmedelskrisen

Ryssland har anklagats för att använda livsmedelsförsörjningen som utpressning och ett förhandlingskort. Därför meddelar den ryska statsledningen nu att landets militära styrkor kommer att öppna skyddade korridorer för internationell sjöfart att passera från sju ukrainska hamnar som hittills har stått under blockad.

Enligt ett uttalande från försvarsministeriet som rapporterats under gårdagen: ”Humanitära sjöfartskorridorer från hamnar vid Svarta havet och Azovska havet, inklusive Odessa, kommer att fungera från 08.00 till 19.00 dagligen.”

Tillkännagivandet kommer två dagar efter att chefen för FN:s livsmedelsprogram David Beasley kritiserade Moskva för vad han kallade en ”krigsförklaring” mot den globala livsmedelssäkerheten. Han har uppmanat till ”politiska lösningar” på krisen i blockerade hamnar i Svarta havet och sagt att kriget i ”världens brödkorg” hotar att släppa lös ”svält, destabilisering av nationer såväl som massinvandring uppkommen av hungersnöd”. Miljontals människor i 43 länder som är beroende av spannmål från den krigshärjade regionen kommer att ”knacka på dörren”, sade topptjänstemannen.

Ungefär en tredjedel av den globala veteförsörjningen kommer från Ukraina och Ryssland, och huvuddelen av den passerar genom Svarta havet.

Minröjningsaktioner krävs men även från Ukraina

Ryssland har dock betonat att dess militär är engagerad i omfattande och komplexa minröjningsoperationer på grund av att tusentals minor, utplacerade av ukrainska styrkor, sprider sig över Ukrainas kust, vilket gör internationell sjöfart farlig och omöjlig. Försvarsministeriet sa att specialister på Svartahavsflottan rensade mer än 12 000 minor från hamnen och dess omgivande områden.

På onsdagen sa Ryssland att de fortfarande är redo och villiga att arbeta med väst för att nå en lösning, men en lättnad av sanktionerna är en nödvändighet för detta: ”Vi har upprepade gånger uttalat att en lösning på livsmedelsproblemet kräver ett övergripande tillvägagångssätt, inklusive upphävande av sanktioner som har införts mot rysk export och finansiella transaktioner”, sa den ryske vice utrikesministern Andrei Rudenko tidigare i veckan.

Men uttalandet uppmanade även Ukraina att upphöra med utplaceringen av sjöminor och att delta i omedelbara minröjningsoperationer: ”Och det kräver också minröjning från den ukrainska sidan av alla hamnar där fartyg är ankrade. Ryssland är redo att tillhandahålla den nödvändiga humanitära passagen, vilket den gör varje dag”, tillade Rudenko.

Han varnade vidare för sådana planer som på sistone har lagts fram av Litauen och Storbritannien som involverar utländska militära eskorter från sjöfarten som åtföljer lastfartyg. Ett sådant scenario skulle ”allvarligt förvärra situationen i Svarta havet.”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

Ukraina ansöker om expresspass in i Nato

00:08:34

Ryssland mer demokratiskt än Sverige?

00:04:30

Nyhetssändning 29 september

Ryssland ber Sverige om hjälp