Ryssland övar ”massivt kärnvapenangrepp”

Rysslands president Vladimir Putin övervakade under gårdagen en övning avsedd att simulera ett massivt vedergällningsangrepp med kärnvapen.

Under onsdagen inledde den ryska militärens strategiska kärnvapenstyrkor multipla övningsuppskjutningar med ballistiska robotar och kryssningsrobotar i en styrkeuppvisning mot Väst, uppger CBS News och RT.

Försvarsminister Sergej Sjojgu rapporterade till Putin att övningen skulle simulera ett ”massivt kärnvapenangrepp” från Ryssland som vedergällning för ett tänkt kärnvapenangrepp mot Ryssland.

Manövrarna kommer efter att Putin förklarat sig villig att använda ”alla tillgängliga medel” för att slå tillbaka angrepp mot ryskt territorium – något som oroar många bedömare framförallt därför att Ryssland förklarat delar av Ukraina vara annekterade av Ryssland och därmed utgöra ryskt territorium.

Höll sig till spelreglerna trots allt

USA:s regering och Pentagon sade på tisdagen att Ryssland hade varnat i förväg för uppskjutningarna och att Ryssland hade hållit sig inom ramarna för de senaste kärnvapenavtalen mellan länderna. Detta var ett lugnande besked då många fruktat att ryssarna medvetet skulle försöka grumla vattnet och göra det svårt för Nato att skilja mellan övning och skarpt läge – något som ansetts farligt och oansvarigt om så varit fallet.

Ryssland övar sina kärnvapenstyrkor varje år, senast i februari kort före invasionen av Ukraina.

Hela ”kärnvapentriaden” övades

Under onsdagen gjordes en testuppskjutning med en interkontinental ballistisk robot av typen RS-24 Jars från en kärnvapenanläggning i norra Plesetsk. En rysk atomubåt i Barents hav sköt upp en Sineva-robot från ett övningsområde vid Kamtjatkahalvön. Även strategiska bombplan av typen Tu-95 avlossade kryssningsrobotar mot övningsmål.

Kreml sade i ett uttalande att alla mål för övningen uppfylldes och att alla robotar träffade sina mål.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter