Ryssland vill förhandla med USA om kärnvapenkontroll

Den ryska regeringens presstalesman Dmitrij Peskov uppger att Ryssland är intresserade av att samtala med USA om gemensam kärnvapenkontroll med USA

”Vi är intresserade av sådana samtal eftersom vi tror att det är nödvändigt att fortsätta samtalen och diskutera denna fråga med tanke på de tektoniska förändringarna inom området för europeisk och till och med global säkerhet. Sådana samtal är nödvändiga, hela världen behöver dem.” sade Peskov till den ryska nyhetsbyrån Tass.

Peskov svarade på en fråga om kommentarer från USA:s ambassadör i Ryssland, John Sullivan, som sa att det är osannolikt att förhandlingar om kärnvapenreglerande avtal kommer att äga rum just nu. ”Kanske bör vi hålla med ambassadören om att det ser osannolikt ut just nu, men förr eller senare kommer vi att behöva återkomma till den här frågan,” sa Peskov.

I en intervju med Tass sa den amerikanske ambassadören i Moskva att han inte blev tillsagd att förbereda sig för samtal om potentiell kärnvapenkontroll. ”Det är verkligen inte något jag har blivit instruerad av Washington att vara förberedd på. Å andra sidan är det en av de viktigaste frågorna mellan USA och Ryssland”, sa han.

Det finns för närvarande bara ett återstående avtal om kärnvapenkontroll mellan USA och Ryssland, New START, som begränsar antalet missiler, bombplan och stridsspetsar varje lands militärmakt kan ha utplacerat. Förra året kom Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin överens om att förlänga New START med fem år.

Washington och Moskva hade fört förhandlingar om vapenkontroll, men Biden-administrationen stoppade dem efter att Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari. Medan ryska statstjänstemän har sagt att de är öppna för att återuppta förhandlingarna, har Biden-administrationen inte visat något intresse.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter