onsdag, 28 september, 2022

Ryssland stoppar all gasleverans till Polen

Gasleveranserna upphör idag efter krav om betalningar i rubel

Den ryska energijätten Gazprom bekräftar att de har strypt gastillförseln för Bulgarien och Polen. Under gårdagen meddelade Polens ledande gasdistributör, PGNiG, att den ryska naturgasbolaget informerats om att alla leveranser av naturgas kommer att stoppas från och med idag klockan 08:00. Efter de första rapporterna, som fått de europeiska gaspriserna att stiga med 24 procent, har Polen bekräftat att gasstoppet beror på att landet inte gått med på att betala i rubel.

Internationella energibyrån (IEA) utfärdade på morgonen ett uttalande om solidaritet med Polen, eftersom Ryssland är redo att avbryta alla naturgasleveranser till landet på grund av Warszawas vägran att betala i rubel, som president Putin tidigare krävde av ”ovänliga länder” som tar anti-ryska åtgärder under Ukrainakonflikten.

Ingen gasbrist i polska hem

”Gazproms drag att helt stänga av gasförsörjningen till Polen är ytterligare ett tecken på Rysslands politisering av befintliga avtal och kommer bara att påskynda europeiska ansträngningar att ta sig bort från rysk energiförsörjning”, säger IEA:s verkställande direktör Fatih Birol i ett uttalande på sociala medier.

Detta följer i kölvattnet av den polska klimatministern Anna Moskwa, som övervakar samordningen av landets energibehov och anpassning efter förändrade förhållanden, och hävdar att Polen är väl förberedd för ett scenario där Ryssland stänger av kranarna…

”Polen har de nödvändiga gasreserverna och försörjningskällorna som skyddar vår säkerhet – vi har varit effektivt oberoende av Ryssland i flera år. Våra lager är till 76 procent fulla. Det kommer inte att råda någon brist på gas i polska hem”, säger klimatministern.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar