Chefen för ryska statsduman svarar på Polens uppviglande förslag om att Nato borde ge kärnvapen till Ukraina
Under april började den polska regeringen uppmana till regionala kärnvapenambitioner som skulle riktas mot det ”hot” som Ryssland utgör mot Polen mitt i invasionen av dess grannland Ukraina. Bland annat föreslog Polens vice premiärminister Jaroslaw Kaczynski att en ”tuffare” anti-rysk försvarskonstellation skulle innefatta att Polen är ”öppet” för att ha kärnvapen stationerade i landet.
Den här helgen har retoriken höjts ytterligare och framkallat ett hårt gensvar från Moskva. Polens främste ledamot i EU-parlamentet, den tidigare utrikes- och försvarsministern Radoslaw Sikorski, föreslog att Nato skulle ge kärnvapen till Kiev. ”Väst har rätt att ge Ukraina kärnstridsspetsar så att de kan skydda sin självständighet”, sade Sikorski enligt regionala källor.
Han hävdade att Ryssland bröt mot villkoren i Budapest Memorandum on Security Assurances genom att vägra respektera Ukrainas suveränitet och integritet, så kärnvapnen borde återlämnas till Kiev. Kravet om ”återlämning” härrör från att Ukraina frivilligt avvecklade de tre sovjetiska kärnvapenanläggningar som fanns på ukrainskt territorium efter Sovjetunionens kollaps 1991.
Chefen för Ryska federationens statsduma, Viacheslav Volodin, varnar för att om förslaget från Polens tidigare utrikesminister går igenom och Kievregimen förses med kärnvapen så kommer den eventuella kärnvapenkonflikten att ödelägga den europeiska kontinenten. Volodin sa specifikt som svar till den polska EU-tjänstemannen:
– Sikorski provocerar fram en kärnvapenkonflikt i mitten av Europa. Han tänker varken på Ukrainas framtid eller på Polens framtid. Om hans förslag går igenom, kommer dessa länder att upphöra att existera, liksom också Europa.
Sedan 1994 har Ukraina frivilligt varit ett ”kärnvapenfritt” land baserat på att ha undertecknat Budapest Memorandum on Security Assurances, som markerade dess anslutning till fördraget om icke-spridning av kärnvapen. Under dagarna före Rysslands invasion den 24 februari anklagade Rysslands president Vladimir Putin den ukrainska regeringen för att försöka återuppliva den kärnkraftskapacitet baserad på sovjetisk teknologi som fortfarande finns i dess ägo. I ett tv-sänt tal bara några dagar innan kriget mot Ukraina startade beskrev den ryske presidenten det potentiella kärnvapenhotet som en motivering för Moskvas kommande agerande.
– Det har redan förekommit uttalanden om att Ukraina kommer att tillverka sina egna kärnvapen. Ukraina har verkligen fortfarande sovjetisk kärnteknik och medlen att leverera sådana vapen. Därför skulle det vara mycket lättare för Ukraina att skaffa kärnvapen än för vissa andra stater – jag ska inte nämna dem nu – som effektivt utför sådan forskning. Speciellt när det gäller tekniskt stöd från utlandet, och vi får inte glömma detta i vår bedömning av situationen.