onsdag, 28 september, 2022

Ryssland: Sverige är ett nazistland

På utomhusreklam i Moskva syns affischer med bilder av Ingvar Kamprad, Ingmar Bergman och Astrid Lindgren. På bilderna står ”Vi är emot nazister, det är inte de”, med ordet ”de” i blå-gula färger. Affischerna innehåller citat från de tre svenska storheterna. Vi inte funnit någon översättning av citaten. De bilder på affischerna som vi hittat har gjorts suddiga så att texten inte kan läsas.

Både regissören Bergman och den möbelföretagaren Kamprad var på sin tid uttalat tyskvänliga. De västliga pressreaktionerna har därför fokuserat på Astrid Lindgren, som var känd som socialdemokrat. Oavsett de tre personernas åsikter ses den ryska affischeringen som del av en allmän antisvensk kampanj, ett svar på den krigspropaganda och allianspolitik som Sverige bedriver mot Ryssland.

Nazister” – ryska ordet för fiender

Att förknippa ett liberalt land som Sverige med nationalsocialismen kan ses som ett besvärligt åtagande. Men enligt amerikanska bedömare har detta märkliga synsätt ett brett stöd i rysk opinion. Enligt Nordfront, som gjort en genomgång av fenomentet, präglas dagens Ryssland av en nygammal ideologi som man kan kalla Putinism. Den har rötter tillbaka till Stalintiden och går i stort sett ut på att allt som Ryssland har gjort, oavsett om det var en tsar, en kommunist eller en demokrat som gjorde det, är bra – och den som inte håller med om detta är ”nazist”.

Frihetsnytt har begärt en kommentar från Rysslands ambassadör i Stockholm. Artikeln kompletteras om svar inkommer.

Bild: Twitter

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:34

Nyhetssändning 26 september

EU: Allt fler vill slopa sanktionerna