Ryssland: Ukraina skickade journalister för att ta över kärnkraftverket

Ryssland anklagar Ukraina för att ha försökt ta horder av västerländska och ukrainska journalister till Zaporizjzja när IAEA skulle undersöka platsen. Deras uppgift ska ha varit att förklara för världen att Kiev återtagit kontrollen över kärnkraftverket efter ett anfall samma dag, som emellertid misslyckades.

Ukraina och Ryssland beskyller varandra för beskjutning av kärnkraftverket i Zaporizjzja (ZNPP). Ukraina anklagar Ryssland för att använda området kring kärnkraftverket som position för artilleri därför att ukrainska trupper inte vill beskjuta området av rädsla för att skada kärnkraftverket, medan Ryssland tvärtom hävdar att man inte har några tunga vapen i området men att ukrainarna beskjuter det ändå.

I torsdags inspekterade representanter för det internationella atomenergiorganet verket och kunde konstatera att det skadats av krigshandlingar, men hittills utan att peka ut någon sida som skyldig, uppger bland andra New York Post. Merparten av IAEA-tjänstemännen lämnade kärnkraftverket efter ett par dagar men några lämnades kvar varav två förväntas bli permanent stationerade där.

IAEA har riktat beröm till både den ukrainska personalen och ryska kärnkraftsexperter som samarbetar med dessa för att se till att verket kan fortsätta att fungera, men uttryckt oro över säkerheten.

Samtidigt med IAEA-inspektionen i torsdags hävdade Ryssland att 60 ukrainska soldater skickats in för att försöka erövra kärnkraftverket innan IAEA-inspektörerna hann dit, enligt bland andra Reuters.

Nu hävdar det ryska försvarsministeriet i ett uttalande att ukrainarna under besöket, medan försöket att återta kärnkraftverket pågick, även skickade in ”särskilt utvalda och tränade” journalister med uppgiften att förklara för världen att kärnkraftverket åter stod under Kievs kontroll.

”För att åstadkomma detta, vilket bekräftades den 2 september i år genom Zelenskyjs offentliga uttalande, lade Kievregeringen till bilar med ukrainska och västerländska journalister till IAEA:s konvoj”, skriver ryska försvarsministeriet.

Att baka in dessa särskilt utvalda journalister ska ha skett utan förvarning och utan Rysslands medgivande, vilket föranledde att ryssarna hindrade en del av journalisterna från att komma fram. Enligt uttalandet ska dock 60 medierepresentanter från många olika länder – bland annat Frankrike, USA, Kina, Danmark, Japan, Tyskland, Turkiet, Qatar och Sydkorea – ha släppts fram. Dessa ska enligt ryska försvarsministeriet ha blivit ögonvittnen till den framgångslösa ukrainska stormningen av Zaporizjzja.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter