tisdag, 27 september, 2022

Ryssland utvisar svenska diplomater

Bryter tystnaden efter Sveriges diplomatiska överträdelser i Ryssland

Det ryska utrikesministeriet meddelade under tisdagen att tre svenska diplomater utvisas från landet, som vedergällning för en liknande åtgärd som den svenska regeringen vidtog den 5 april. Sveriges utrikesminister hävdar däremot att det handlar om fyra svenska diplomater som tvingas lämna Ryssland och kallar beslutet för ”omotiverat”.

Enligt uppgift har Sveriges ambassadör i Moskva under dagen kallats upp till utrikesministeriet för att motta beskedet att de tre svenska diplomaterna utvisas från Ryssland. Sveriges ambassad i Moskva är en av Sveriges största utlandsmyndigheter. Några av ambassadens huvuduppgifter är att utveckla samarbetet inom områdena politik, ekonomi och kultur, skriver ambassaden på sin hemsida.

Men samarbetet med Sveriges ambassad har inte varit ömsesidigt gynnsam. Utrikesminister Ann Linde har under ett inspelat telefonsamtal under förra sommaren uttryckt att Sverige kan delta i arbetet att avsätta den ryske presidenten. Under samtalet nämndes även svensk finansiering av den ryska oppositionen och då berättar utrikesministern att det finns 38 miljoner euro avsatta för ”utveckling av civilsamhället och mänskliga rättigheter” i Ryssland.

Regeringen i Sverige har redan i samband med beslutet att utvisa tre ryska diplomater uttryckt att de väntar sig vedergällning. Trots detta uttrycker den svenska utrikesministern på Twitter att ”Det ryska agerandet är omotiverat och oproportionerligt. Genom att utvisa västerländska diplomater spär Ryssland på sin internationella isolering. Sverige kommer att på lämpligt sätt svara på Rysslands obefogade agerande”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

Flera blir strömlösa

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

- Annons -

Liknande artiklar