Rysslands varning till Finland

Ryssland varnar Finland om landet tillåter Nato att använda finskt territorium. ”Militärtekniska motåtgärder”

Redan innan Finland blev medlem i krigsalliansen Nato varnade Ryssland för att ett inträde eventuellt skulle få konsekvenser, i synnerhet om Finland låter Nato etablera sig i landet.

Ryssland kommer tvingas till motåtgärder

Nu säger Maria Zakharova, talesperson för Rysslands utrikesdepartement, att Ryssland kommer tvingas till åtgärder om Finland öppnar upp sitt territorium för Nato, enligt nyhetsbyrån Tass.

Vi följer noga Natos planer för Finland. Vi bekräftar att Ryssland kommer att tvingas vidta repressalier av både militärteknisk och annan karaktär för att stävja hot mot vår nationella säkerhet som uppstår i detta sammanhang, säger Zakharova enligt Tass.

Fler trupper leder till ökade spänningar

Zakharova berättar att Ryssland kommer att tolka det som att Finland gör avkall på sin nationella suveränitet om USA:s militär tillåts verka på finsk mark.

Hon säger även att om Nato och Finland fyller landet med trupper kommer det bidra till ökad osäkerhet i regionen.

– Men både Finland själv och Nato måste inse att pumpning av Nordeuropa med trupper bara kommer att bidra till växande militära och politiska spänningar även i denna region, säger Zakharova enligt Tass.

Sverige har tidigare varnats

Rysslands vice utrikesminister, Sergej Ryabkov, har tidigare varnat Sverige för att skicka stridsflygplanet Jas 39 Gripen.

– Att skicka alltmer dödliga vapen, framförallt stridsplan, är en direkt väg mot ökad konfrontation mellan Ryssland och Nato, sa Ryabkov.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter