Ryssland vill ha eldupphör under ortodox jul

Under den kommande ortodoxa julen, som inträffar den 7 januari, har Putin föreslagit ett 36 timmar långt eldupphör. Ukrainarna tror dock att Ryssland kommer att utnyttja stilleståndet för att stärka sina positioner och har därför vägrat att gå med på det.

Det är den 6 januari som den ortodoxa julafton infaller och 7 januari är juldagen. Anledningen till skillnaden i tidpunkt mot det västerländska julfirandet är att den ortodoxa kyrkan följer den julianska kalendern, som ligger 13 dagar ur fas med den gregorianska kalendern, som används av katoliker och protestanter.

Under torsdagen gick president Vladimir Putin ut med att de ryska styrkorna ska hedra högtiden genom ett vapenstillestånd på 36 timmar, efter uppmaningar från den rysk-ortodoxe patriarken Kirill av Moskva. Det börjar gälla vid lunchtid under fredagen och varar till midnatt mellan lördag och söndag, enligt order från den ryske försvarsministern, Sergej Shoigu, rapporterar TASS.

Ukraina avfärdar det som ”cynisk fälla”

Det ryska eldupphöret ses inte som en välvillig gest av Ukraina, utan snarare ett försök för ryssarna att vinna tid för omgrupperingar och stärkta positioner när den ukrainska armén avancerar i Donbass. Det är president Volodymyr Zelenskijs uppfattning om det utlysta stilleståndet, rapporterar Reuters.

Ukraina kommer därför inte att gå med på stilleståndet. Det enda stillestånd som ukrainarna kan gå med på är att Ryssland lämnar Ukraina.

Vad som kommer att ske vid lunchtid när det ryska stilleståndet träder i kraft återstår att se, i synnerhet hur de ryska styrkorna kommer att agera om de beskjuts av de ukrainska.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter