Så agerade QShaman och de övriga demonstranterna i verkligheten

Stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 används flitigt av etablissemanget för att peka ut Donald Trump och hans anhängare som farliga. Men nyligen släppt material visar en annan bild än den som media pumpat ut, i synnerhet när det rör den så kallade ”QShaman”.

Den stormning som skedde av den amerikanska kongressbyggnaden vid Kapitolium i Washington DC, USA den 6 januari 2021, verkar inte ha varit så våldsam och kaotisk som etablissemangspolitiker och -media hävdat.

Åtminstone inte enligt det bevismaterial som Fox News frispråkige kommentator Tucker Carlson fått tillgång till. Det rör sig om runt 40 000 timmar inspelade övervakningsfilmer som ger en helt annan bild än den som många fått av media.

Har använts som politiskt slagträ

”Stormningen” har under de gångna två åren flitigt använts som ett slagträ från det politiska etablissemanget mot Donald Trump. Man har försökt ställa honom inför riksrätt och på olika sätt koppla honom till händelserna, men den 29 december 2022 kunde Frihetsnytt rapportera att kommittén som utredde händelsen dragit tillbaka stämningen mot honom, då inget brottsligt kunde knytas till Trump.

Media och Demokraterna har envist hållit fast vid versionen att den tidigare presidenten hetsade sina anhängare till ett våldsamt anfall mot kongressen, som en reaktion på anklagelserna om valfusk i presidentvalet hösten 2020.

Bilderna och videoklippen som därefter kablades ut i media visade kaotiska scener, med övermannade poliser och omfattande vandalism. Man hävdade även bestämt att polisofficeren Brian Sicknick hade avlidit av skador som han ådrog sig i våldsamheterna.

QShaman fick en guidad tur

QShaman
”Q har skickat mig”, en referens till Qanon som QShaman bär vid en demonstration 2020. Foto: Wikipedia/ TheUnseen011101

Men de delar av övervakningsfilmerna som Tucker Carlson nu publicerar visar snarare hur demonstranterna betedde sig lugnt och fredligt när de väl befann sig i byggnaden.

En person som varit lätt att identifiera är Jacob Chansey, som kom att ge ett ansikte åt händelserna, då han var utklädd till en indiansk shaman, med ansiktet målat i vitt, rött och blått (samma färger som den amerikanska flaggan). Då han hade kopplingar till den maktkritiska gruppen QAnon, har han döpts till ”QAnon-shamanen”, eller ”QShaman”.

I flera klipp syns det hur han lugnt och sansat går runt i kongressbyggnaden, tillsammans med poliser, som inte gör något försök att gripa honom. Istället öppnar de dörrarna åt honom och verkar snarare ge honom en guidad tur av byggnaden.

För det tilltaget dömdes han till fyra års fängelse i november 2021.

Om han verkligen begick ett så allvarligt brott, varför arresterades han inte av polisen som stod precis bredvid honom? frågar sig Carlson i videon.

Mestadels fredliga demonstranter

Vidare visar klippen hur demonstranterna agerade inne i byggnaden. De gick i ordnade grupper och vissa klipp visar även hur några plockar upp saker som farit i golvet och försöker snygga till det lite. De verkar visa en stor respekt för byggnaden och ser snarare ut att ha en känsla av nyfikenhet över att befinna sig i kongressen under dessa omständigheter.

Carlson intervjuar Miranda Devine, kolumnist på New York Times (tidningen som är känd för avslöjandet om Hunter Bidens laptop). Hon säger att det förekom en minoritet som betedde sig våldsamt, slog sönder fönster och slogs med poliser. Det är de klippen som media sedan har hakat upp sig på.

– Men de människor som nu plockas in och några av dem har suttit fängslade utan rättegång i månader, till och med år i sträck, begick inga våldsamheter. De gick genom öppna dörrar, de blev eskorterade av polis, de kände att det här var okej, säger hon till Carlson.

Det kan ställas i förhållande med händelserna under Black Lives Matter-demonstrationerna som härjade 2020. I regel uppstod omfattande vandalism av egendom, både allmän och privat, samt våldsamma attacker på poliser. Den massmediala reaktionen blev dock den motsatta jämfört med Kapitolium.

Ett klipp från CNN visar hur en reporter står framför brinnande bilar under ett upplopp och säger att det rör sig om ”eldiga, men mestadels fredlig protester”.

”Kullkastar den största lögnen”

Det här bandet kullkastar den enskilt mest kraftfulla och politiskt användbara lögnen som Demokraterna berättat om den 6 januari, berättar Carlson för tittarna.

Under två år försökte etablissemanget, både demokrater och republikaner, att hemlighålla filmerna och se till att de aldrig nådde allmänheten. Det är tack vare talmannen i kongressen, Kevin McCarthy, som Carlson kunde få del av materialet.

Vad gäller det centrala i berättelsen, som både media och politiker var noga med att lyfta fram, nämligen polisen Sicknicks död, då visar filmerna hur han guidar demonstranter ut ur byggnaden. Enligt den etablerade versionen hade han slagits till marken och fått en brandsläckare slagen mot huvudet. I videon har han hjälmen på sig och uppvisar inga tecken på fysiska skador.

Sicknick drabbades av en stroke den 7 januari, en dag efter händelserna. Det diskuteras huruvida händelserna vid Kapitolium påverkade hans hälsa.

Den ”fege” politikern var den siste att lämna byggnaden

Ett annat klipp som använts flitigt av media visar hur den republikanske kongressledamoten Josh Hawley flyr ut ur byggnaden. Media och Demokraterna har flitigt använt det som ett bevis för dennes feghet, efter att han ska ha ”uppviglat massorna”.

Men det var bara en del av klippet som visats offentligt. I sin helhet syns hur flera politiker leds ut av vakter, där Hawley är den siste att lämna byggnaden. På grund av att inga andra personer förekom i samma klipp som honom, var det lätt att utnyttja klippet för andra syften.

Klippet var propaganda, inte bevis, är Carlsons bedömning av hur klippet med Hawley användes.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter