Så förhåller du dig till skvaller, rykten och förtal

I dagens Det djupa samtalet diskuterar Tobbe Larsson och Viktor Eriksson kring området skvaller, rykten och förtal. Varför uppstår det och vad kan bli konsekvenserna av det, men framförallt hur kommer man ifrån ett sådant ovärdigt beteende? 
Detta är ett utdrag ut samtalet.
När människor är dåligt insatta i saker hemfaller de ofta och gärna till spekulationer och sprider dessa som rykten. Varför agerar folk på det sättet?

– Det finns flera orsaker. Dels har människor nog alltid gillat skvaller och dels är det tidens anda. Detta utnyttjas av våra motståndare, de som styr världen. Vi vet att finanseliten, som styr, historiskt sett har skickat in infiltratörer för att sprida rykten och skapa konflikter, så att de som har velat sätta sig upp mot makten inte har kunnat det. Via nätet ägnar man nog sig en hel del åt det och det är ett mycket större problem än vi tror, för ska vi lyckas stoppa utvecklingen, så måste vi klara av att hålla ihop.

De som sprider ryktena, gör de det medvetet eller omedvetet?

– Det är nog en blandning. Om mig själv som person och projekt jag varit inblandad i, har det varit extremvänstern eller personer kopplade till den, som ligger bakom förtalen. Ibland när det gäller skvaller kan folk göra det för att känna sig viktiga – att de vet något speciellt. Detta kan ju försvåra för människor på olika sätt. Vi vill ju egentligen vara människor som går till källan för att verkligen få veta hur det är, speciellt när det gäller oss själva vill vi ju inte bli dömda ohörda. Tyvärr gör vi ofta det. Men vi borde istället fråga den som ryktet berör.

Framgången ligger i om vi kommer att kunna få en större förmåga att samarbeta och skapa större projekt tillsammans.

Tobbe Larsson
Vad får det för konsekvenser om man sprider rykten och skvaller?

– En person kan ju exempelvis få ett dåligt rykte så andra inte vill ha med den att göra. Det kan också bli så att en organisation får svårt att växa för att folk inte vågar ha med den att göra. Det finns många exempel på det. Till exempel om du är en duktig och driven person, hur gör vi då så att folk inte ska vilja ha med dig att göra? Man ska gärna ha ett korn av sanning i ryktet också så får det större fäste.

Hur åtgärdar vi och undviker dessa fallgropar?

– Jag tycker vi kan lära mycket av vår historia. Någon gång under perioden 1939-1945 under kriget, hade Sverige en paroll som löd ”En svensk tiger” med en tiger som symbol. Det man menade med den var att säga åt människor att hålla tyst för att man inte har en aning om vem som kan vara spion. Det var framgångsrikt och vi kanske skulle ha något liknande inom frihetsrörelsen. Exempelvis ”En frihetskämpe pratar aldrig strunt om andra”. 

– För konsekvenserna är ödesdigra för vår möjlighet att samla motståndet mot finanseliten. Man ska inte angripa andra öppet för de enda som tjänar på det är våra motståndare. Bemöt inte om det inte går att lösa med personen direkt, utan gå vidare. Detta kanske låter som en bagatell för andra, men för oss som jobbar med frihetskampen är det jätteviktigt. Kanske den största fienden i första hand inte är finanseliten, utan vi själva. Det finns en konkurrens som är positiv i den här rörelsen, men också en som är negativ, där vi genom skitsnack och rykten sätter krokben istället för att hjälpa varandra. 

– Det viktigaste vi kan göra är att hålla ihop och inte skapa konflikter och oreda. Jag har pratat om detta i många år och jag kommer fortsätta tills jag ser att vi jobbar åt samma håll. Förhoppningsvis blir Svenska Bok- & Mediemässan, som förmodligen kommer äga rum efter sommaren, en plattform för att göra frihetsrörelsen större. 

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

00:24:29

Bitcoin utklassar alla andra