Så försvårar regeringen för företagen

Regeringspartierna säger sig vilja förbättra för företag. I praktiken kommer nu en försämring: den cirka tre år gamla, 12-procentiga sänkningen av arbetsgivaravgifter för unga arbetstagare tas bort. Det är ingen hjälp för företagen.

Konjunkturinstitutet och flera andra bedömare ser en kraftfull lågkonjunktur framför sig, med större arbetslöshet i spåren. Regeringen väljer nu ändå att ta bort reduktionen av arbetsgivaravgift för unga från 2020, meddelar Dagens Industri (DI). Där konstateras också att just Konjunkturinstitutet ser sänkta arbetsgivaravgifter som ett effektivt sätt att dämpa inflationen.

Det har ibland diskuterats huruvida lagen i fråga hjälper unga specifikt, då dessa i regel tar sig in på arbetsmarknaden på ett eller annat sätt. Detta uttryckte John Hassler, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet till SVT vid ett tidigare tillfälle när lagen diskuterades.

Lagen är åtminstone ett branschstöd till företag med många unga, ett stöd som nu försvinner trots att lågkonjunkturen med ökad arbetslöshet står för dörren.

Regeringen prioriterar budgetsaldot

I budgetpropositionen finns inte mer att hämta i frågan än ”Regeringen prioriterar att skatten på arbete sänks under mandatperioden.”, en inriktning som regeringen alltså inte har börjat tillämpa utan snarare går emot med det kommande beslutet om ungas arbetsgivaravgift, som träder i kraft den 1 april.

Svenska staten kommer att gå med ett relativt litet budgetunderskott 2023, på 55 miljarder kronor, enligt Riksgälden jämfört med ett överskott på 164 miljarder kronor under förra budgetåret. Några minskningar i pålagor för medborgare eller företag är heller inte i sikte, trots inflation, ökade räntor och lågkonjunktur på ingång.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Visste ni att en förtagare t.e.x bonde som rötar gödsel mm och tillverkar sin egen biogas …drabbas av skyhöga skatter !!!
  Sverige har haft ett undantag godkänt av EU tidigare ….men nu har sverige missat att förlänga undantaget.
  Detta jäkla EU som ju bara skulle syssla med att förenkla handel och turism .
  EU blev en gigantisk byråkratapparat där fjantar som Federlay kan kvittera ut löner på 200 000:-/m.
  —-
  Men även i krigets Ryssland härjar byråkrati…Såg nyligen att chefen för Wagnergruppen klagade på att han inte fick fram mat & utrustning till mannarna pga ogenomtränglig rysk byråkrati .
  Helt otroligt …landet är inblandat i ett fullt krig….men byråkrati sätter käppar i hjulen för det egna landets trupper…

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter