Så jobbar de 30 000 lobbyisterna i EU – ”Läkemedelsindustrin extremast”

De senaste åren har mer och mer makt flyttats över till politikerna och byråkraterna i Bryssel. Med en sådan stark koncentration av makt försöker icke-statliga aktörer, lobbyister, utöka sitt inflytande. Under vilka möjligheter som detta kan fortgå avgörs i årets EU-val.

Det är Göteborgs-Posten (GP) som genomfört en utförlig granskning av den omfattande lobbyverksamheten i EU. Lobbyism, som det kallas, syftar på aktörer (både individer, företag och politiska organisationer) som på olika sätt försöker få beslutsfattare att bedriva en viss politik.

Jörgen Warborn. Foto: Wikipedia/ Esquilo/ CC BY-SA 3.0 DEED
Jörgen Warborn. Foto: Wikipedia/ Esquilo/ CC BY-SA 3.0 DEED

Det kan ske enligt demokratiska spelregler, där en lobbyist för fram övertygande argument. Det kan också ske genom dyra påverkanskampanjer och till och med rena mutor.

GP intervjuar två svenska EU-parlamentariker, vänsterpartisten Malin Björk och moderaten Jörgen Warborn, om lobbyisternas verksamhet. Björk berättar att lobbyisternas intresse varierar beroende på vilken roll man har. Sitter man i miljöutskottet är man mer intressant än om man sitter i jämställdhetsutskottet.

Warborn försöker släta över all eventuell kritik och undviker att kalla det ”lobbying”, utan kallar lobbyisterna för ”intresseorganisationer”. Att privata aktörer kan påverka politiken ser han som ”okontroversiellt”.

”Sätter demokratin ur spel”

Daniel Naurin, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger till GP att demokratin i Bryssel är ”knepig”. Han tar upp att EU-kommissionen är en oberoende myndighet i EU, med stor makt. Dessutom är folkligt inflytande betydligt mer begränsat på internationell nivå än i ett enskilt land, eftersom makten hamnar längre bort.

Den omfattande lobbyverksamheten kan därför bidra till att sätta demokratin ur spel, varnar han. Detta eftersom vissa organisationer och aktörer har mer resurser för att göra sig hörda och utöva påtryckningar. Företag med stora tillgångar på plats i Bryssel får därmed större makt över beslutsfattandet än en enskild medborgare.

Det extremaste exemplet

Olivier Hoedeman, lobbygranskare på Corporate Europe Observatory, säger till GP att lobbyisterna tar fram underlag som kan vara nödvändiga för att fatta avvägda beslut. Det kan dock slå helt fel om de presenterar underlag som är felaktiga, men gynnar deras intressen. Detta var fallet med tobaksindustrin. På frågan om vilket fall som varit det mest extrema, då är det en aktör som var väldigt framträdande under pandemin.

– Jag skulle säga att det är hur nära läkemedelsindustrin jobbat de europeiska institutionerna för att styra den lagstiftningen. Det är nästan som att kommissionen lagt ut hela beslutsfattandet på industrin, säger han till GP.

Under pandemin pumpade läkemedelsindustrin ut vacciner mot covid, som senare visat sig ge allvarliga (ibland dödliga) bieffekter. Samtidigt tjänade läkemedelsindustrin enorma summor på detta.

Ett växande hot

Klaus Schwab. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum/ CC BY-SA 2.0 DEED
Klaus Schwab, grundaren av World Economic Forum. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum/ CC BY-SA 2.0 DEED

Den omfattande lobbyverksamheten innebär att de politiska institutionerna, som Europaparlamentet och även de enskilda regeringarna, bara blir en fasad. Även om politikerna väljs av folket så är det därefter lobbyister som pressar dem att fatta vissa beslut.

Påverkan från lobbyister stannar inte vid enskilda företag, utan bedrivs även från överstatliga sammanslutningar som World Economic Forum (WEF) och Bilderbergmötet (som pågår just nu i Madrid). Där träffas politiker och företrädare för finanseliten under hemlighetsfulla former.

Flera svenska ministrar har deltagit på båda sammankomsterna, men vilka överenskommelser och löften som de har gett i utbyte mot förmåner görs inte offentliga.

Röstningen ett effektivt motmedel

Årets EU-val kan dock innebära en omkastning av denna maktpolitik. Flera EU-kritiska och nationalistiska partier ser ut att gå starkt framåt. Bland dessa finns de som vill begränsa EU:s makt, till de som vill lämna den överstatliga unionen.

Att EU-valet har stor betydelse verkar många svenskar ha insett. Oftast har det varit väljare som är positiva till EU som röstar. I år verkar det som att EU-kritiker (vilka brukar strunta i EU-valet) i större utsträckning gått för att rösta, vilket Frihetsnytt uppmärksammat.

Huruvida maktförskjutningen kommer fortsätta och lobbyisterna får mer makt, det avgörs av hur väljarna röstar. Om ett land lämnar EU skulle det innebära ett hårt slag för lobbyisterna att styra politikerna, långt från folklig insyn. Även ett stopp på maktförskjutningen och större självbestämmande för medlemsländer bedöms kunna minska denna makt.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter