Så kan AI förändra skolan

AI (artificiell intelligens) kan både hjälpa och stjälpa elever under deras utbildning. En grupp svenska debattörer ser saken från den positiva sidan och uppfattar bland annat att hemuppgifter är mindre lyckade, bör försvinna i sin nuvarande form och att AI kan hjälpa till med enklare saker samtidigt som kunskapstestning kan ske på annat sätt.

Olika uppfattningar

Universitetet Harvards studenttidning befarar att utbildning med vanliga examinationsformer är på väg bort genom AI:s inverkan. En grupp svenska debattörer håller inte med utan tycker tvärtemot, och det kan man läsa i Svenska Dagbladet (SvD).

Erik Winerö är gymnasielärare och doktorand. Han vänder sig mot (den fuskvänliga) examinationsformen hemuppgifter som sådana, i alla fall i dagens form, och ser AI som ett sätt att befria utbildningssystemet från dem. Han har skrivit i tidningen Skolvärlden om saken.

Fusk och ojämna villkor mellan elever syntes på hemuppgifter redan under pandemin, enligt Winerö. Han menar också att skoluppgifter/hemuppgifter är alltför standardiserade och produktifierade för att kunna utgöra en riktig examination. Ännu högre krav på källkritik för elever är modellen – för källkritik kräver egen, levande kunskap som AI inte riktigt mäktar med. Hemuppgifter kan finnas kvar, men anpassade till den nya tekniken och även examinerade med den.

Examination på process och förståelse, inte bara produkt

Arnold Pears på KTH anser att det intressanta att examinera hos en elev är tankeprocessen snarare än resultatet. Slumpmässiga kunskapsfrågor på ett utbildningsresultat räcker för att komplettera det som behövs för att klara ut om eleven har presterat det som önskas. Om eleven sedan har inhämtat kunskap med eller utan AI, spelar mindre roll ifall eleven faktiskt har uppnått rätt grad av förståelse av kunskapen.

Inger Enkvist är professor emerita i spanska och har debatterat svensk skola i åtminstone 30 år. Det hon ser som en fördel med AI är att den lättadministrerade, mekaniska undervisningen med bland annat hemuppgifter inte längre kommer att fungera. Istället behöver den ersättas med prov, även muntliga prov, samt kunskapstester som inte bara kommer an på att leverera mycket kunskapsmaterial på förfrågan utan också prövar förståelse, inte minst kritisk, egen förståelse.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter