Moderaterna har länge sprungit med flocken i klimatfrågan. Nu när moderaterna sitter i regeringsställning, med ansvar för att helheten ska fungera, verkar inställningen vara på väg att förändras.

Moderaterna verkar vara på väg in i en förändring i klimatpolitiken, precis som de redan tidigare har genomgått en förändring i migrationspolitiken. Ett tecken på det är att en av partiets tyngsta representanter Christofer Fjellner, före detta EU-parlamentariker, partistyrelsemedlem och gruppledare i partigruppen i Stockholms stad, nu leder processen mot omtänkande. Det rapporterar Svenska Dagbladet (SvD).
Han har lett förändringsprocesser i Moderaterna förut. Det var han som ledde arbetet med att ta fram programmet ”Frihet och ansvar”, kanske det första större skriftliga partidokument som tog ut ny kurs i migrationsfrågan efter Reinfeldttiden. Nu leder han arbetet med förändring i klimatfrågan under temat ”Grön innovationskraft för tillväxt”.
Mål kan behöva överges
Moderaterna har länge sökt en grön profil retoriskt, framför allt så länge alliansen mellan dem, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna (dåvarande Folkpartiet) hängde ihop. Nu verkar en förändring vara på gång, och konkret gäller det klimatmålet att transportsektorns utsläpp ska minska med 70 procent till 2030.
Det målet är, som ofta när det gäller klimat och migration, ett mål som Sverige har satt upp för sig självt utan samordning med EU. Det kan kanske vara för att svenska politiker ska kunna säga sig ligga före, och det sker till synes ofta utan intresse för negativa konsekvenser för Sverige.
Konkret är 70-procentsmålet inte möjligt att genomföra utan det som kallas för reduktionsplikt, det vill säga att man blandar biodrivmedel i fordonsbränsle. Reduktionsplikten är dock kontroversiell och regeringens stödparti Sverigedemokraterna har lovat politisk strid i frågan.
Konkret finns redan ett EU-program som 70-procentsmålet konkurrerar med. Det heter ”Fit for 55”, och det kan bli så att moderaterna överger sitt eget framtagna mål och går på EU-linjen i stället. Ett tecken på att det blir så är att Elisabets Svantesson, finansminister, om 70-procentsmålet har sagt ”når vi det inte så når vi det inte”. Detta skedde i samband med en intervju om presentationen av budget där finansministern också fick medge att målet inte kunde nås.
(M) kan börja sin tillnyktring med att utesluta Fredrik R.