En före detta Trump-rådgivare och grundare av appen Gettr går nu ut med en stark varning.
Jason Miller är grundare av den sociala medieplattformen Gettr, och har även jobbat som rådgivare åt Donald Trump. Nu varnar han för vad som kan hända om den kinesiska staten får för mycket insyn och makt att påverka västerländska ungdomar.
Appar som stöds av den kinesiska staten, som exempelvis TikTok, riktar sig främst till de yngre generationerna (personer födda främst på 2000-talet). Dessa appar samlar inte bara in data från sina användare, utan ger också skaparna bakom dessa plattformar en djupare inblick i användarnas psyke, enligt Miller.
Kommer kunna påverka framtidens politiker
– Låt oss säga att min äldsta dotter är 13 år och att de börjar spåra henne när hon startar ett konto. Ett decennium senare, när hon går på college, har de ett decennium av analysdata om henne, säger Miller.
Han menar vidare att Kina-baserade företag nu får tillgång till all användarinformation, inklusive information om kreditkort och lösenord, från appar som TikTok och att man med denna information samtidigt genomför ”psykologiska analyser av en hel generation människor”.
– Vi går 10 eller 20 år framåt i tiden och säger att min dotter kandiderar till ett ämbete. Föreställ er den enorma manipulativa förmågan för dem att ha de här analyserna om en hel generation politiska ledare och väljare, inte bara i USA utan runt om i världen. Tänk hur de skulle kunna använda detta för att manipulera andra regeringar, människor i andra länder. Detta har bara börjat”, avslutar Miller.
Frågetecken kring storföretagen
Frågorna har funnits länge om hur Kinas statsstödda teknikföretag använder uppgifterna de samlar in. Några av världens mest välkända teknikvarumärken är baserade i Kina, däribland TikTok (ByteDance), Huawei, HikVision, WeChat (Tencent) och världens största drönartillverkare DJI.
Svårt att sia om hur ungdomar påverkas
Experter menar dock att även om det finns grund till oro för att ungdomar idag kan bli manipulerade genom sociala medier, så är det fortfarande väldigt svårt att avgöra vilka val olika personer kommer fatta utifrån informationen som man exponeras för.
Ett exempel är diskussionen om ”Generation Greta” under det svenska valet 2022. Många experter förväntade sig att dagens ungdomar till stor del skulle sympatisera med till exempel Vänsterpartiet eller Miljöpartiet, men där det visade det sig, bland annat i skolvalen, att en stor grupp ungdomar sympatiserar med Sverigedemokraterna.