Så kraschade bankerna

De amerikanska bankkrascherna fortsätter att skaka om ekonomin i både USA och övriga världen. Finansexperten Magnus Stenlund kommenterar utvecklingen.

Den Kalifornien-baserade banken Silicon Valley Banks kollaps fredagen den 10 mars har sänt chockvågor över bankvärlden. Under dagarna som följde föll fler banker, däribland New York-baserade Signature Bank följt av First National Bank, medan Silvergate Bank valde att gå i frivillig likvidation, vilket Frihetsnytt rapporterade om.

För Sveriges del var det pensionsspararna som fått ta smällen i nuläget, då det statliga tjänstepensionsföretaget Alecta hade köpt in sig i amerikanska banker för flera miljarder kronor. Följden blev att flera miljarder skattekronor gått förlorade.

Magnus Stenlund, tidigare chefsanalytiker på SEB och senior kredithanterare på Swedbank, kommenterar för Frihetsnytt vad som lett fram till detta.

Banker är något helt annat än vad de flesta föreställer sig. Bankers verksamhet bygger på en sak och det är allmänhetens yttersta förtroende, ingenting annat. Detta förtroende är ofta grundat på en missuppfattningen att banker skiljer sig, som tjänsteföretag, från andra företag genom att man någonstans har ett jättelikt valv fullt med pengar, som kommer att finnas tillhands när vi behöver dem, är en del av förklaringen som Stenlund presenterar.

Se hela samtalet ovan!

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar