Så lyckas du med träningen 5: Ta råd från rätt personer

Är det någonting som har förmåga att lyfta din träning flera snäpp så är det råd som kommer från rätt personer. Det vill säga, personer som inte enbart har gedigen erfarenhet av träningsformen utan även lyckats bemästra den över tid. Att framförallt lyssna på dem gör att du håller dig på rätt bana och minimerar kostsamma bakslag som urholkar både motivation och träningsglädje.

Ett vanligt misstag hos såväl nybörjare som erfarna

Att lyckas uppnå ambitiösa träningsmål är, liksom allt annat som kräver en ansträngning över tid, ingen lätt uppgift. Särskilt inte ifall du har satt en tidsgräns för när de ska ha uppnåtts. Att komma in på rätt spår i ett tidigt skede kan därför bli delvis avgörande för hela utfallet.

Det gäller därför att vara ganska noggrann med och vaksam på varifrån man hämtar sina träningstips och råd. Träningsvärlden är full av lurendrejare och försäljare som försöker sälja på en sina dyra och ofta onödiga produkter och avancerade träningsprogram som sällan har önskad effekt. 

Den vanlige motionären eller nybörjaren behöver därför vara extra vaksam. Ifall målet är att endast bli lite starkare, uthålligare, se lite snyggare ut och bli av med några kilos överflödigt kroppsfett behöver man oftast inga avancerade prylar eller produkter. Man behöver då endast få några goda råd och träningstips som man sedan följer, snarare än avancerade proteinpulver och kostillskott.

Detta gäller även i allra högsta grad de mer erfarna och rutinerade på träningsområdet som lätt kan låta sig infångas av snedvridna och osunda kroppsideal i diverse medier. Det som försöker framställas som sunda och vältränade kroppar är ofta matade med skumma kosttillskott, drycker och preparat under lång tid. Något som i framtiden kan få långtgående konsekvenser för hälsan. Att bara ha någon procents kroppsfett eller två kan trots allt försätta dig i livsfara bara efter något dygn utan mat. 

Som inom kort kan kosta på

Att ta träningsråd och tips från personer som helt eller delvis inte vet vad de talar om kan stå både dig, ditt liv och din träning dyrt. Börjar du att i ett tidigt skede slaviskt följa träningstips och program som inte är anpassade efter dina förutsättningar finns risken att du skadar dig, drar på dig långvariga skavanker och/eller blir sjuk en längre tid. Då kan det ta många veckor att bara komma tillbaka till utgångsläget igen och hur mördande är inte det för motivationen, självförtroendet och självkänslan?

Det är händelser likt dessa som gör att många sedan inte orkar fortsätta utan istället ger upp sin träning. Du riskerar dessutom att kasta dyra pengar i sjön, inte bara på träningsprogram och produkter som inte fungerar, utan även på den produktivitet och livskvalité som går förlorad genom att vara skadad eller sjuk en längre period.

Ifall du tidigt kommer på rätt bana ökar istället chanserna att nå dina träningsmål och komma i god form. Det finns därför mycket att vinna på att ta råd från kompetenta och erfarna personer på området.

Farorna med att lyssna på fel personer

Några av farorna med att ta råd från fel personer har jag förvisso redan tagit upp ovan men det finns några till som man faktiskt bör ta i beaktande. Därför summerar jag samtliga nedan: 

-Du riskerar att bli skadad/sjuk under lång tid (och få börja om på ruta ett eller minus)
-Du slösar bort dyrbara pengar på något som inte fungerar (och föder oseriösa aktörer)
-Din livskvalité försämras
-Du får ett försämrat självförtroende (och självkänsla)
-Du tenderar att lättare falla tillbaka i gamla (destruktiva) mönster
-Du riskerar att utveckla en missunnsamhet och bitterhet gentemot alla de som uppnår sina träningsmål (något som inte kommer hjälpa dig på din egen bana)
-Du får en minskad tilltro till träningens många positiva effekter
-Du får en minskad tillit till människor i största allmänhet
-Du riskerar att missa helhetsbilden och istället bara fokusera på träningen (vad du gör utanför träningen spelar också stor roll för resultaten eller avsaknaden av dem)

Vem bör man lyssna på och vem bör man undvika?

Med tanke på att träningsråd från fel sorts personer kan ställa till en hel del för dig är det viktigt att kunna identifiera dem så att du inte hamnar i den fällan. Likväl behöver du kunna identifiera de som faktiskt verkar komma med bra, konstruktiva träningsråd och som inte slösar bort din tid i onödan.

Men hur gör jag det på enklast möjliga sätt om jag inte vill lägga en evighet på att göra egna efterforskningar?
Allt du egentligen behöver göra är att vara lite tålmodig, använda ditt sunda förnuft och ställa dig själv följande frågor: 

-Ser personen hälsosam ut och verkar vara i god form?
Är personen överviktig och/eller ser ohälsosam ut skulle åtminstone jag inte ta råden på allvar. Dels ser det inte förtroendeingivande ut och dels skulle incitamenten till att upprätthålla och fortsätta träningen förbli ganska små.

-Har personen mycket eller liten erfarenhet med träningsformen ifråga? Och hur har resultaten blivit?
Det här borde vara lika självklart som föregående fråga. Ifall du vill bli bra på till exempel cykling eller simning så frågar du helst någon som har hållit på med det ett bra tag och än hellre blivit riktigt duktig på det. Att så många fotbollstränare för diverse storklubbar själva har varit fotbollsspelare under många år är ingen slump.

-Har personens träningsråd givit önskade resultat hos kunderna som har anammat dem?
Resultaten och omdömena från kunderna brukar tala för sig själva. Generellt sett brukar en stor andel nöjda kunder/klienter indikera bra träningsråd och tips överlag (och vice versa). Även ifall det inte är en garant för att du själv kommer erhålla önskade resultat ökar det åtminstone sannolikheten betydligt.

-Erbjuder personen många quickfix-lösningar, prylar och program (som ska få dig i form på nolltid) eller har han/hon ett mer långsiktigt tankesätt?
Kom ihåg att komma i form (särskilt att bli vältränad) är något som tar tid och kräver livsstilsförändringar, i synnerhet ifall du avser behålla den goda formen. Lita därför inte på de som genast försöker sälja på dig en rad prylar, och dyra ’kom-i-form-snabbt-program’. Att bli vältränad är ingenting du blir på kort tid och de som försöker att intala dig motsatsen vet antingen inte vad de pratar om eller så försöker de att sälja på dig en massa saker du inte behöver.

-Använder sig rådgivaren av mycket personliga historier och anekdoter snarare än konkreta bevis (och fakta) på att träningsmetoderna/programmen har fungerat?
När du hör en träningshistoria (eller flera) som låter för bra för att vara sann, gör då egna efterforskningar kring ämnet så att du kan utröna ifall det låter rimligt eller ej. Ifall personliga anekdoter fortfarande är allting som denne har att komma med bör du ställa dig lite skeptisk till råden.

-Försöker rådgivaren att sälja på dig en massa kosttillskott, prylar och kläder som du egentligen inte behöver?
Vanlig hålligång-träning för motionärer kräver ingen avancerad utrustning, specialpiller, pulver, dyra prylar eller träningskläder, oavsett vad någon person med ett välsmort munläder påstår. Träning på denna nivå ska tvärtom vara enkel, opretentiös och inte kosta dyra pengar att upprätthålla. Ifall rådgivaren svamlar på om all avancerad utrustning du behöver snarare än själva träningsmomenten har du mer att göra med en skicklig försäljare än någon som bryr sig om dig och din träning.

-Blir personen ifråga hetsig, ilsken och/eller börjar argumentera ifall du ställer dig skeptisk, frågande eller ber om att få tänka på saken?
Ingen som vill ge dig välmenade och uppriktiga träningsråd reagerar på detta sätt utan kan tvärtom ta konstruktiv kritik, invändningar och funderingar på ett vuxet sätt. En sådan person har ingenting att dölja så varför skulle det finnas anledning att bli snarstucken?

-Verkar personen ifråga vara mer av en pratare eller görare? 
De rådgivare som snackar mest och bredast är oftast de som får minst gjort och vice versa. Ingen person som är effektiv, arbetsam och får saker gjorda har tid att snacka en massa goja utan skrider till verket direkt och låter handlingarna tala för sig själva. Var därför vaksam på de som ger träningsråd och bara snackar en massa utan att uppvisa några resultat.

-Har personen ifråga ett helhetstänk eller är det uteslutande fokus på själva träningen och alla träningsmomenten?
Träning och att komma i form är så mycket mer än själva träningen och träningsmomenten. Det inkluderar faktiskt också allting du gör utanför träningen, som maten du äter och dricker, hur mycket kvalitetssömn du får, vilka du umgås med och så vidare. En seriös rådgivare försöker att se denna helhet och inte uteslutande på själva träningen då denna kan förbli helt verkningslös ifall du inte tar väl hand om dig i övrigt.

Så hittar du rätt personer att rådfråga

Men var hittar man dessa personer att fråga om träningstips ifall du inte har någon av dem i närhet? Det finns många ställen man kan leta på men här är några exempel:

-Alla stora gymkedjor erbjuder PT-tjänster (personlig tränare) som mestadels är seriösa och fyller sitt syfte. Börja med att fråga där ifall du inte vet var du ska börja.

-Fråga gärna dina vänner, bekanta och familjemedlemmar (som har erhållit goda träningsresultat) varifrån de har hämtat dessa.

-Våga fråga främlingar du ser om hur de har kommit i så pass god form. Många är väldigt rädda för att framstå som dumma ifall de frågar detta och missar därmed utmärkta tillfällen att ta råd (många gånger kostnadsfritt) från de som har lyckats med träningsformen. 

-Bli medlem i en idrottsförening eller träningsgrupp ifall du vill komma igång och upprätthålla träningen över tid. Det sociala umgänget och gemenskaper gör dig mer motiverad att hålla i träningen.

-Läs böcker från välrenommerade, erfarna och kompetenta personer inom träningsformen du avser påbörja.

-Gör egna efterforskningar på internet. Det kan ta tid men det finns en oändlig uppsjö att hämta ifrån på diverse internetfora. 

-Ifall du har ekonomin kan du ta råd från riktiga (och välrenommerade) proffs inom träningsformen. Dessa snackar inte utan skrider till verket direkt och ger dig stor valuta för pengarna. Det kan bli en stor kostnad i början som dock över tid kan löna sig tiofalt.

Skribent: Alexander Söderberg
F.d. elitidrottare
Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter