Så mobiliserar motståndarna mot könsbyteslagen

Motståndet är starkt både i riksdagen och bland väljarna mot den föreslagna könsbyteslag som riksdagen röstar om idag. Nu förbereder motståndarna på olika sätt att motsätta sig förslaget.

Idag kommer det stora avgörandet om det hårt kritiserade och kontroversiella lagförslaget om att göra det lättare att byta sitt juridiska kön. Frihetsnytt har skrivit återkommande om det kompakta motstånd som förslaget har mött i både riksdagen och bland väljarna.

Klockan 16:00 kommer riksdagen att rösta om förslaget och inför detta förbereder sig motståndarna. Sverigedemokraterna (SD) är, tillsammans med Kristdemokraterna (KD), det parti som uttalat tagit ställning mot förslaget.

Linda Lindberg. Foto: Riksdagen
Linda Lindberg. Foto: Riksdagen

SD mobiliserar

För att säkerställa en så bred uppslutning som möjligt har sju riksdagsledamöter avbokat sina andra uppdrag för att vara på plats vid omröstningen, rapporterar Sveriges Radio (SR).

Vi vill vara fullt bemannade i kammaren, och återförvisa ärendet till utskottet, säger SD:s gruppledare i riksdagen, Linda Lindberg, till SR.

Förhoppningen är att få stöd av en tredjedel av ledamöterna för att skicka tillbaka förslaget till Socialutskottet och därmed skjuta upp omröstningen. För detta behöver man en tredjedel, 117 av riksdagens 349 ledamöter, med sig.

Kritiker duckar omröstning

Samtidigt kommer flera riksdagsledamöter från de partier som stödjer förslaget att inte vara på plats. Inom Moderaterna (M) har partiledaren, statsminister Ulf Kristersson, hotat ledamöter med förlorade uppdrag om de röstar mot förslaget.

Ett sätt att undvika att öppet trotsa partistyrelsen är att inte vara på plats i riksdagen. Enligt Expressen ska ett tiotal moderater och nio socialdemokrater utebli. Uttalade kritiker som Annika Strandhäll från Socialdemokraterna (S) och Jan Ericson (M) kommer inte att vara på plats.

Elsa Widding. Foto: Sveriges riksdag
Elsa Widding. Foto: Sveriges riksdag

Frihetsnytt har även rapporterat om riksdagsledamöter som kommer trotsa sina partistyrelser och rösta nej.

Widding: ”Problem med ledamöter som inte röstar som de tycker”

En politiker som är tydlig med att hon kommer rösta nej till förslaget är Elsa Widding. Hon berättar för Frihetsnytt att det finns ett stort problem med riksdagsledamöter som inte röstar som de egentligen tycker, utan tvingas förhålla sig till partipiskan.

Även om om SD:s ledamöter är eniga i just den här frågan ska de finnas frågor där det finns åsikter som man inte vågar yttra.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter