Så mycket mer får statsministern i lön

Nu får statsministern och övriga ministrar höjd lön – igen. ”Detta visar en sak väldigt tydligt: Politikerna är inte en del av folket”.

Statsminister Ulf Kristersson och samtliga 23 ministrar får höjda löner enligt ett beslut från Statsrådsarvodesnämnden.1

Nästan 200 000 kronor i månaden

Ulf Kristerssons nya lön blir 198 000 kronor i månaden, vilket motsvarar 2 376 000 kronor per år. Övriga 23 ministrar får 156 000 kronor i månaden per person, vilket motsvarar 1 872 000 kronor per år.

Samtliga ministrar för höjd lön. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin. CC BY-SA 4.0 DEED
Samtliga ministrar för höjd lön. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin. CC BY-SA 4.0 DEED

Höjningen motsvarar en ökning med 3,7 procent. Lönerna omförhandlas normalt sett en gång per år vilket i praktiken innebär en höjning en gång per år.

500 procent mer än vanliga svensken

Medellönen i Sverige under 2023 var 38 300 kronor. Statsministern får alltså mer än fem gånger så mycket som en vanlig arbetare i Sverige.

Samtidigt åtnjuter en politiker en rad andra förmåner som inte framgår av arvodet. Gratis boende, resor och ersättningar av olika slag, för att inte nämna en mycket generös semester. Frihetsnytt har tidigare granskat vad en politiker egentligen får som ni kan SE HÄR.

Det är din plånbok, i form av skattepengar, som politikerna tar sin lön från.
Det är din plånbok, i form av skattepengar, som politikerna tar sin lön från.

”Inte en del av folket”

Tor-Björn Richthoff Änglasjö är en av flera som reagerar starkt på de höga lönerna och menar att politikerna inte gjort sig förtjänta av det.

– Lönerna visar tydligt att våra politiker är helt verklighetsfrånvända. Att ta ut 198 000 kronor i månaden, samtidigt som pensionärer svälter, sjukköterskor tvingas avgå och skolor inte har råd med hälsosam mat visar att man inte bryr sig.

– Vårt land står i lågor, det väller in invandrare, det skjuts varje dag och det är politikernas jobb att lösa detta. Man gör inte sitt jobb och ändå tar man betalt. Hutlöst betalt.

– Politikerna har genom sina höga löner blivit en egen klass i samhället, omgivna av våra skattepengar. De vet inte längre hur det är att vara vanlig svensk. Politikerna är inte en del av folket.

 1. Nämnden jobbar enbart med statsråd (ministrar) arvoden (löner) och avgångsersättningar. Nämnden jobbar på uppdrag av riksdagen. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

 1. Smilfinken bör sitta på Vaxholms fästning . Cell med öppen rastgård till besökare som kan kasta in äpplen , kokta ägg mm. som turister kan köpa i kiosken. Inga kostnader för förplägning alltså.
  Nalle Puh har ju ” en hel del att ta av ” och klarar sig länge .

 2. Jag tycker det är synd att så många väljare är totalt politiskt okunniga .

  man funderar lite…är dom lika okunniga när dom handlar i butiken ?? Tar dom vilken lön som helst ??

  Tar dom inte reda på kostnader vid olika jobb ??

  man borde ha ett val-pass …man kunde tänka sig att man har en viss allmänbildning . För att få rösta skall man klara vissa enkla frågor som t.e.x
  1 Vad heter SD:s första ordförande. ?

  2 Vad heter Sveriges kung ?

  3 Vem är Tobbe Larsson ?

  4 Vad heter Sveriges nordligaste stad ?

  osv…10 frågor …

  för att rösta bör man ha 8 av 10 rätt.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter