Så mycket påverkar räntesänkningen bolåneräntorna


Sedan Riksbanksbeskedet om sänkt styrränta under gårdagen har samtliga storbanker – samt några mindre – följt efter och sänkt sina rörliga bolåneräntor. Enligt experter krävs det dock fler sänkningar för att det ska ge en kännbar effekt i plånboken, skriver DN.

Hängde på direkt

De fyra storbankerna var inte sena med att följa Riksbankens sänkning av styrräntan, den första på åtta år. Foto: Frihetsnytt

Efter Riksbankens första sänkning av styrräntan på åtta år var storbankerna inte sena med att hänga på med sina bolåneräntor. Nordea var först ute (efter knappt 20 minuter) och under onsdagen gjorde Handelsbanken, SEB och Swedbank detsamma genom att sänka sina rörliga boräntor med 0,25 procentenheter.

Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer, tror därför att alla stora banker har sänkt sina räntor i början på nästa vecka. Däremot verkar storleken på bankernas sänkningar vara mer svårbedömda. Som exempel nämner hon statliga SBAB som har sänkt med 0,3 procentenheter i år1 men att det mest troliga är sänkningar med 0,15-0,20 procentenheter på de flesta listräntorna (räntorna som kunderna erbjuds innan rabatter).

Inte läge att fira (än)

Än är det inte riktigt läge att korka upp champagnen. Det ska nog till fler räntesänkningar innan det kan ske. Foto: Envato

En räntesänkning i den storleksordningen skulle innebära endast 2500 kronor mindre om året per lånad miljon. Därför är Sahlberg tydlig med att det inte är läge att börja fira och spendera redan nu. Vid årets slut tror hon däremot att bolåneräntorna kan ligga närmare en procentenhet lägre än de gör idag, förutsatt att prognoserna om ytterligare räntesänkningar slår in.

Först då börjar det märkas på riktigt i plånboken2, säger hon. Dock finns det mycket som kan påverka händelseutvecklingen, varför man bör vara lite försiktig.

Hoppas på fördröjningseffekt

SPP:s sparekonom Shoka Åhrman är inne på samma spår, förutsatt att bankerna följer Riksbankens räntesänkningar. Trots att räntorna för bundna lån hos alla storbanker i nuläget ligger lägre än på lånen med rörliga ränta, menar hon att man bör vara försiktig med att binda lånen.

Detta eftersom stor sannolikhet finns att Riksbanken genomför ytterligare två räntesänkningar under andra halvåret. Vidare hoppas Åhrman att sänkningen av sparräntorna dröjer på samma sätt som höjningen gjorde för två år sedan3. Fortsatt höga inlåningsräntor innebär att fler kan komma igång med sitt sparande redan idag.

Gynnas mest av de lägre borräntorna. Foto: Envato

Christina Sahlberg konstaterar att det därför kan vara läge att binda upp sina sparpengar innan bankerna sänker räntorna på sparkonton.

Stockholmarna vinnare

Länsförsäkringar fastighetsförmedlings VD, Marcus Svanberg, som har tittat på bostadspriser och belåning i olika delar av landet konstaterar att Stockholmarna hör till de största vinnarna på Riksbankens räntebesked igår. De som har stora bolån eller planerar att köpa bostad i de dyraste områdena – särskilt kring landets storstäder – är även de som har högst priser och högst belåning.

  1. Lägre upplåningskostnader sägs i SBAB:s fall ligga bakom räntesänkningarna. []
  2. En räntesänkning på en hel procentenhet skulle då innebära minst 10 000 – 12 000 SEK mindre varje månad i räntekostnader per lånad miljon. []
  3. När bolåneräntorna började stiga för ungefär två år sedan var många kritiska till att sparräntorna till en början inte steg i samma takt. Ett tag var alltså sparräntorna fortsatt låga, samtidigt som styrräntan (och därmed boräntorna) höjdes. []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter